29 August este sărbătoarea ce este celebrată în biserică prin rugăciune și post, deoarece este ziua care amintește credincioșilor de sacrificiul pe care Sfântul Ioan l-a făcut pentru credință. Vezi ce obiceiuri și tradiții se respectă de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înainte nașterii lui Iisus Hristos, naștere ce a fost vestită de către îngerii Gavriil lui Zaharia, tatăl, și Elisabetei, mama, în timp ce preotul Zaharia avea o slujbă la templu. Pentru că preotul Zaharia nu oferea crezare celor vestite de îngerul Gavriil, acesta rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a retras în pustiu, acolo unde a dus o viață de aspre nevoințe până când a primit porunca să înceapă să predice. Rolul său pe pământ a fost acela de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu, dar și acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Iisus.

Sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoarea prăznuită pe data de 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, are o semnificație eshatologică, la fel cum are și sărbătoarea Schimbarea la față a Domnului sau Adormirea Maicii Domnului. Prin sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se transmite că toți cei care nu au fost străini de pocăința vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în Rai.

Din acest motiv, Sfinții Părinți au rânduit ca cele trei sărbători importante să fie prăznuite în luna augst, ultima lună din anul bisericesc, ca semn că acest chip al lumii va trece, ca cer nou și pământ nou vor fi. (Apocalipsa cap.21)

Încă din evanghelie se cunoaște faptul că Irod, la un ospăț pentru celebrarea zilei de naștere, a tăiat capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl certase pe Irod pentru traiul pe care îl ducea cu Irodiada, care era soția fratelui său, iar în ura sa, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica sa, să ceară de la Irod capul Sf. Ioan drept răsplată.

Capul Sfântului Ioan a avut, potrivit tradițiilor, o istorie aparte, deoarece el a fost de trei ori pierdut și tot de trei ori aflat. Prima și a două aflare a capului este prăznuită pe data de 24 februarie, iar a treia aflare este prăznuită pe data de 25 mai.

Potrivit tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

  • Potrivit tradiției, în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe data de 29 august, nu este bine să folosești cuțitul. Totul se rupe cu mâna.
  • În această zi, una dintre cele mai respectate tradiții este aceea de a ține post negru. Abținere de la consumul de alimente solide. Pe vremuri, se spunea că în seara de 29 august este bine să se consume o turtă de mălai ori de grâu. Acest obicei era păstrat pentru sănătate și iertarea păcatelor.
  • Pe vremuri, oamenii de la sate, începeau un post aspru, pentru o perioadă de două săptămâni, până pe data de 14 septembrie, Ziua Crucii.
  • În prezent, pe data de 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se spune că este bine să ții post pentru a nu te asemăna cu Irod.

Ce nu este bine să faci de sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

  • În trecut, în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august, nu era bine să se consume fructe ori legume cu formă rotundă. Spre exemplu, pepene, mere sau roșii nu trebuiau să fie consumate.
  • De asemenea, nici varză nu era bine să se consume, deoarece se spune că lui Ioan Botezătorul i-a fost tăiat capul pe o varză.
  • Nu este bine ca în această zi să aibă loc petreceri ori distracții și nici să se consume vin roșu, deoarece această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului.
  • Nici strugurii roșii nu sunt recomandați pentru consum în ziua de 29 augst, deoarece simbolizează forma capului tăiat.

Rugăcine ce trebuie spusă către Sfântul Ioan Botezătorul

„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2022. Acatist pentru sănătate

Troparul, glasul al 4-lea

Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.

Condac 1:

Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca să-ți cântăm: Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!

Icos 1:

Înger înaintestătător, al cetelor drepților, tu ești Ioane prorocule, că strălucind cu dumnezeiasca lumină, luminezi pe toți cei ce laudă dumnezeiască pomenirea ta, și cu fierbințeală și dragoste te măresc și zic către tine așa:
Bucură-te, stea de lumină purtătoare lumii;
Bucură-te, făclie strălucitoare a toată făptura;
Bucură-te, cădere de pierire demonilor;
Bucură-te, ridicarea pământenilor celor căzuți;
Bucură-te, lumina necuprinsă de ochii omenești;
Bucură-te, adânc mare văzut de gândurile credincioșilor;
Bucură-te, că tu ești povățuitorul mântuirii;
Bucură-te, că luminezi inimile credincioșilor;
Bucură-te, dătătorule de bucurie al creștinilor;
Bucură-te, pierzătorul blestemului pământenilor;
Bucură-te, prin care se luminează făptura;
Bucură-te, prin care se gonește necazul;
Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!

Citește și: Cinci icoane care protejează copiii. Ce icoane este bine să ții în camera copiilor