Icoanele Maicii Domnului și icoanele sfinților protectori sunt simboluri puternice pentru liniștea și prosperitatea familiei. Pentru români, anumite icoane protejează căsnicia, sunt protectorii casei și ai familiei.

Când se roagă pentru copii și pentru familia lor, când se roagă pentru sănătate și pentru o viață îmbelușată, românii își îndreaptă sufletul către icoane. Când doi tineri se căsătoresc, unul dintre darurile de nuntă este întotdeauna o icoană, fie cu Iisus și Maica Domnului, fie cu sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, ocrotitorii familiei. Tot o icoană cu sfinți protectori poți cumpăra și la aniversarea căsătoriei.

Fiecare casă de creștin ar trebui să aibă icoane cu Maica Domnului pentru protecția familiei și a legăturii dintre soți.

Simboluri vechi pentru iubire și o căsnicie fericită

Alături de icoane, tradiția de a păstra în casă la loc de cinste fotografiile de la nuntă nu va pieri niciodată. Albumul cu fotografii de nuntă, dar mai ales fotografiile cu miri sunt și ele peste ani simboluri care protejează căsnicia. Imaginea celor doi miri fericiți în ziua cununiei lor are o putere simbolică deosebită. Ea le va aduce mereu aminte de iubirea lor și de jurămintele pe care le-au rostit în fața altarului.

Inelul de logodnă și verighetele sunt și ele simboluri puternice pentru protecția iubirii, a familiei și a căsniciei. Verigheta se poartă pe degetul inimii de la mâna stângă și nu se mai dă jos niciodată, doar în cazul unui divorț. Verigheta este sfințită în biserică, prin ritualul cununiei și simbolizează legătura puternică dintre cei doi soți, încrederea și susținerea pe care și-o oferă unul altuia.

Alte simboluri din lume care protejează căsnicia

Harpa

În țările nordice, harpa este un simbol puternic datorită sunetelor melodioase și liniștitoare. Ea este considerată un adevărat pod al iubirii deoarece era folosită adesea în veacurile trecute pentru a interpreta cântecele de dragoste. Un medalion reprezentând o harpă este considerat o amuletă protectoare pentru căsnicie și pentru fericirea soției.

Lebedele

Dacă în tradiția chineză sunt prețuite rațele mandarine, pentru europenii din Vest sunt prețioase lebedele care sunt considerate simboluri ale iubirii eterne. Lebedele își aleg perechea pe viață și trăiesc nedespărțite.

Cuarțul roz

Bijuteriile încrustate cu pietre frumos fasonate din cuarț roz sunt amulete protectoare ale iubirii și ale căsniciei. Încă din Antichitate, grecii considerau cuarțul roz unul dintre cele mai puternice cristale pentru dragoste necondiționată, pasiune, dăruire și liniște conjugală.

Merele

În Grecia antică, dacă un tânăr arunca un măr în direcția unei fete însemna că o iubește și ca îi va face curte. Încă din Antichitate, atât în Europa cât și în Orient, merele au fost considerate fructele iubirii și ale pasiunii. Iar azi merele simbolizează deopotrivă sănătatea, vigoarea, dragostea și puterea unei căsnicii reușite. Poți folosi decorațiuni moderne cu mere stilizate în dormitor pentru protecția întregii familii.