Credințele vechi spun că șarpele casei poartă cu el un duh puternic și că nu este bine să îi iei viața. De frică și din neștiință, mulți români încercau să scape de șarpele găsit pe lângă casă, fie omorându-l, fie alungându-l cât mai departe de gospodărie.

Superstițiile, poveștile și miturile legate de șerpi sunt controversate. Unele dintre ele au conotații negative, dar cele mai multe sunt pozitive și pun accentul pe viața misterioasă a acestor creaturi.

Să nu uităm că șarpele apare în cea mai importantă lecție de viață pe care o primesc creștinii, și anume izgonirea din Rai a lui Adam și a Evei. Șarpele a fost duhul rău care a ispitit-o pe Eva să guste din fructul cunoașterii, drept pentru care oamenii au fost alungați din Grădina Raiului și sortiți unei vieți cu dureri și suferințe.

Șarpele a fost adesea asociat cu diavolul, dar sunt multe povești și credințe în care el este asociat cu înțelepciunea, cunoașterea mistică și cu puteri magice benefice.

Șarpele casei, ce misiune are în viața ta

În credințele românești se spune că fiecare casă are un șarpe, iar acesta își face culcușul fie la temelie, în locul în care găsește umezeală, fie la baza peretelui dinspre răsărit.

Șarpele casei este văzut din vremuri vechi drept un duh păzitor. El este cel care păzește sufletele oamenilor din locuință și mai ales copiii. El păzește totodată ceva de preț care se găsește sub orice casă.

Superstițiile românești spun că șarpele casei te păzește de boală, de incendiu, de trăznete și cutremure. Când îl găsești dimineața devreme în curte, nu îl alunga. El iese să te avertizeze și să fii cu băgare de seamă în acea zi la orice ți se poate întâmpla.

Paznicul gospodăriei

Chiar dacă unele credințe religioase asociază șarpele cu diavolul, în vechile credințe populare, el are un rol pozitiv și are misiunea de a păzi casa și pe oamenii care îl ocrotesc.

Pe de altă parte, șarpele casei nu poate avea decât un rol bun, deoarece știm că se hrănește cu micile rozătoare stricătoare din gospodărie.

Casa în care se găsește un șarpe este ferită de șoricei, șobolani, arici sau broaște, iar țăranii cunoșteau rolul șarpelui care îi apăra de micile lighioane care le stricau grânele și proviziile din cămară.

Creatură inofensivă

Șarpele de casă sau șarpele casei poartă numele științific de Natrix natrix, are corpul verde-închis sau verde-oliv, brăzdat pe flancuri de marcaje negre. Este un șarpe robust, cu un cap mare și triunghiular, cu pupile rotunde, iar abdomenul este colorat în tablă de şah, alb cu negru sau complet negru. Drept semn distinctiv are două pete semilunare pe gât, care alcătuiesc un inel de culoare gălbuie.

Șarpele casei măsoară la maturitate 150 – 180 cm, având dimensiuni considerabile, ceea ce poate fi intimidant, dar trebuie să reținem faptul că acest animal nu este nici veninos, nici constrictor. Dacă se întâlnește cu omul, se refugiază din calea lui și se ferește în adăposturi întunecoase.

Dar el are rolul lui benefic în gospodărie, stârpind rozătoarele care aduc pagube în casă și în magazia cu recolte. În Bucovina, se spune că unde este un șarpe sub casă, familia are mare noroc, este ferită de necazuri și de farmece. Ba chiar se spune că, dacă îl omori, atunci sigur moare și cineva apropiat din familie.

Și în Maramureș, șarpele casei este reprezentat pe porțile casei printr-o sfoară răsucită și este considerat un simbol păzitor, iar în Oltenia este considerat un păzitor al bisericilor.

CITEȘTE ȘI – Ce înseamnă când visezi șerpi

foto: Wikimedia