Oamenii însemnați și petele din naștere nu puteau trece neobservate, mai ales când semnele primite le urâțeau trăsăturile. În multe culturi există superstiții stranii, ba chiar terifiante despre nefericiții care au avut ghinionul să primească un semn din naștere deosebit.

Fie că erau însemnați de diavol sau de Dumnezeu, oamenii credeau că petele și defectele lor transmit un mesaj despre rolul lor pe pământ și despre caracterul lor, mai bun sau mai urât.

Însemne puse de diavol sau de Dumnezeu?

Semnele și petele din naștere sunt multe și variate. De la alunițe, la pete rozalii sau maronii, umflături ciudate, smocuri de păr alb, buză de iepure, bărbie dublă, degete diforme sau cocoașă, toate au fost privite cu teamă, toate fiind mici defecte care ies în evidență între toți ceilalți.

Cu cât erau mai urâte, cu atât se credea că nefericitul avea un suflet rău, că era închinat diavolului sau că avea înclinații spre crimă și nelegiuri.

Fiecare popor are, însă, credințele și superstițiile lui. Dacă pentru unii, cocoșatul este omul dracului, pentru alții este omul care îți aduce noroc și trebuie să dai mâna cu el. Din fericire, aceste semne nu au nicio legătură cu divinitatea sau cu forțele malefice din poveștile vechi.

Oamenii însemnați nu sunt pedepsiți nici de Dumnezeu, nici de diavol, doar de obtuzitatea unor semeni care cred prea mult în superstiții.

Petele din naștere. Ce spune medicina

Tradiția spune că, dacă mama poftește la anumite fructe sau atinge anumite flori când este însărcinată, bebelușul se naște cu un semn din naștere mai colorat. Este doar o superstiție.

În realitate, petele rozalii, maronii sau gri-albăstrui pe care le au unii bebeluși sunt determinate de unele sindroame, de anumiți pigmenți sau de vascularizarea zonei respective. Spre exemplu, sindromul Sturge-Weber determină apariția unor pete întinse de culoarea vinului roșu. Acesta apare în urma unor mutații genetice care nu sunt moștenite.

Dar alte semne colorate care apar la naștere pot fi moștenite. Unii copii se nasc cu semne pe corp sau pe față, așa cum au mai avut părinții sau bunicii lor. Cei mai norocoși dintre ei scapă de semnele din naștere, care încep să se decoloreze în primii ani ai copilăriei.

Dar cei mai mulți au nevoie de intervenții chirurgicale sau de tratamente cu laser pentru a scăpa de pete, când acestea sunt mari, inestetice și vizibile pe față sau pe piept. Între semnele din naștere care se tratează adesea cu bisturiul sau cu laserul se numără și hemangioamele care pot avea colorații diferite, de la roz, trandafiriu, bleu-gri sau roșu purpuriu.