Sancta Camisia sau Tunica Maicii Domnului este una dintre cele mai cunoscute relicve marianice din lume. Cămașa Sfântă este adăpostită în Catedrala din Chartres, Franța, iar tradiția spune că ar fi fost purtată de Fecioara Maria chiar în momentul în care l-a născut pe Iisus.

Sancta Camisia a ajuns în biserica din Chartres în anul 876. În anul 1194, ea a supraviețuit unui incendiu devastator și a fost descoperită neatinsă, ceea ce l-a făcut pe episop sa creadă că a fost un miracol și un semn divin trimis de Maica Domnului.

Tunica Sfanta a Maicii Domnului din Chartres
Tunica Sfanta a Maicii Domnului din Chartres, încadrată de doi heruvimi din aur

Alături de Tunica Sfântă, alte relicve marianice importante sunt bucățile desprinse din Brâul Maicii Domnului. Poveștile biblice spun că Maica Domnului a țesut un brâu lat și trainic din păr de cămilă chiar înainte de a pleca la ceruri. Simțindu-și sfârșitul aproape, Fecioara a dăruit acest brâu Apostolului Toma care l-a pus la păstrare cu mare grijă într-un lăcaș de rugăciune din Ierusalim.

În secolul al XII-lea, mai marii bisericilor din Constantinopole au decis să taie brâul în mai multe bucăți pe care să le împartă diverselor biserici creștine. Unele au fost furate de barbari, altele s-au pierdut în incendii, dar câteva fragmente au supraviețuit veacurilor, iar unul dintre ele se află la Mănăstirea Vatopedu din Athos. Această bucată, străjuită în raclă de argint, a ajuns și în Țara Românească în anul 1813 pentru îndepărtarea ciumei.

Șuvițe din părul Fecioarei Maria, relicve marianice controversate

maica domnului de la mănăstirea Hadâmbu
Icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Hadâmbu

Câteva pietre și bucăți de lemn luate din casa Fecioarei Maria din Nazareth, precum și din casa în care a locuit în Efes se numără printre puținele relicve mariane mai importante, alături de brâul și de tunica prezentate mai sus. Dar, cea mai prețioasă relicvă o constituie șuvițele din părul Maicii Domnului, tăiate de preoți imediat după moartea ei și păstrate cu mare grijă la Ierusalim. De acolo, ele au ajuns la Constantinopole în timpul Împărătesei Pulheria.

În zilele noastre, șuvițele Fecioarei Maria se găsesc la Vatican, într-un lăcaș de cult din Emmerich, Germania, în biserica Sf. Marcu din Veneția, în catedrala Messina din Sicilia, precum și în mai multe abații mai mici din Germania, Austria și Suedia. Chiar dacă ele nu pot fi dovedite, credincioșii nu se îndoiesc de autenticitatea lor. Dar dincolo de toate aceste obiecte și rămășițe, cele mai prețioase lucruri care ne-au rămas din vremea Fecioarei Maria sunt povețele ei, bunătatea și înțelepciunea cu care a continuat să propovăduiască religia creștină și învățăturile lui Iisus. 

Inelul de logodnă al Fecioarei Maria

Printre relicvele mariane se numără și inelul ei de logodnă, pe care l-ar fi primit de la bătrânul Iosif. Acesta poate fi văzut în Catedrala San Lorenzo din Perugia, deși nu este singurul lăcaș de cult care susține că deține această relicvă. Inelul este făcut din cuarț, este prins de o coroană de aur și este păzit cu șapte lacăte.

Povestea inelului de logodnă s-a răspândit după ce călugărița vizionară Anna Kattarina, însemnată cu stigmata, a povestit că i-a apărut în vis logodna celor doi și inelul scris cu litere sacre. După ce povestea ei s-a răspândit prin Europa, au apărut mai multe biserici care susțin că au în paza lor faimosul inel primit de Fecioara Maria.