Nume sărbătorite de Florii: Cui spunem La mulți ani

În ziua de Florii, pe lângă alte obiceiuri și tradiții, se sărbătoresc oamenii ce poartă nume de floare.
Deși majoritatea numelor de flori sunt atribuite femeilor, există și câteva nume de bărbat ce derivă din nume de floare și cărora trebuie să le urăm „La mulți ani!” în Duminica Floriilor.

Conform unei statistici publicate în trecut pe site-ul MAI, mai bine de 800.000 de mii de femei și peste 600.000 de bărbați își serbează ziua de nume în Duminica Floriilor. Iată și când pică Duminica Floriilor în 2023.

Nume de fete sărbătorite de Florii

Dintre numele celebrate, potrivit statisticii sursei citate, cele mai populare nume de floare în rândul fetelor din România sunt Viorica, Florica, Florentina sau Camelia.

Alte nume populare de floare, în rândul fetelor, mai sunt Margareta, Lăcrămioara sau Delia.

Iată cum arată florile ce al căror nume îl poartă multe dintre femei, ce nume sunt de flori, deși sunt neobișnuite și ce nume au aceeași floare în comun, deși nu se aseamănă.

Urează-le celor dragi din viața ta un „La mulți ani!” special, cu un mesaj frumos în Duminica Floriilor.

Nume de floare pentru fete și semnificația lor

nume sarbatorite de Florii - floare alyssa
Floare Alyssa

Alyssa

Un nume ce înseamnă „rațional” sau „nobil”, Alyssa, cu toate variantele sale (Alisa, Alissa, etc). Alyssa este denumirea unei plante medicinale despre care s-a crezut cândva că ar fi fost leacul pentru nebunie.

nume sarbatorite de Florii - anemonă roz aprins
Anemonă

Anemona

Un nume de origini grecești, semnificația numelui Anemona este „floarea vântului”. Totodată, numele de floare Anemona mai simbolizează și fragilitatea.

nume sarbatorite de Florii - flori aster, de culoare albă
Aster/Steluța

Aster/Steluța

Un nume tot mai popular în România, Aster este tot de origini grecești. Numele este dat unei flori cu aspect de stea, considerată sfântă în mitologiile greacă și romană. Mult mai românescul Steluța are și el aceeași origine.

nume sarbatorite de Florii - azalee corai
Azaleea

Azaleea

Un alt nume de origini grecești, Azaleea, derivat din Azalea, înseamnă „uscat”. Acest lucru are legătură cu caracteristicile florii Azalea, căreia îi merge foarte bine în sol uscat.

nume sarbatorite de Florii - iriși albaștri în grădină
Iris/Brândușa

Brândușa/Iris

Numele „Brândușa” este de origine română și se referă la o floare mică și delicată, cunoscută și sub numele de „crocus”. Această floare înflorește în primăvară, de obicei în luna martie sau aprilie, și este simbolul reînnoirii și al începutului primăverii. Numele „Brândușa” poate fi interpretat ca o referință la frumusețea și fragilitatea acestei flori, dar și ca o expresie a speranței și optimismului pentru viitor.

Numele Iris are origini grecești, ce semnifică floarea cu același nume. Iris este un nume este asociat cu frumusețea și grandoarea. Numele „Iris” este popular în întreaga lume și este adesea utilizat pentru a denota o personalitate elegantă, sofisticată și cu un gust estetic rafinat.

nume sarbatorite de Florii - camelie roz
Camelia

Camelia

Numele „Camelia” este de origine latină și se referă la o floare originară din Asia de Est și cunoscută pentru frumusețea sa.
Numele „Camelia” poate fi interpretat ca simbol al frumuseții și rafinamentului, dar și ca o expresie a sentimentelor intense și profunde. Persoana care poartă acest nume poate fi văzută ca o persoană sofisticată și elegantă, asemenea acestei flori frumoase și pline de semnificație.

nume sarbatorite de Florii - floare de crin
Crin – Cecilia/Crina/Lili/Liliana

Cecilia

Acest nume are de asemenea origini latine, iar în traducere înseamnă „Crin Divin”.
Persoana care poartă acest nume poate fi văzută ca o persoană puternică și înțeleaptă, care este capabilă să își urmeze credința și să facă alegeri curajoase în viață.

Crina

Numele „Crina” se referă la o floare cu același nume, crinul. Această floare este originară din Europa și Asia, fiind cunoscută pentru frumusețea și eleganța sa.
Numele „Crina” poate fi interpretat ca simbol al purității și frumuseții, dar și ca o expresie a eleganței și fineții. Persoana care poartă acest nume poate fi văzută ca o persoană frumoasă și rafinată, asemenea acestei flori elegante și sofisticate.

Lili/Liliana

Numele „Liliana” este un nume cu origini latine și provine din cuvântul „lilium”, care se referă la floarea de crin. Floarea de crin este cunoscută pentru frumusețea și eleganța sa, iar numele „Liliana” este asociat cu aceste calități.

Codruța/Codrina

Numele „Codruța” este de origine română și derivă din cuvântul „codru”, care se referă la o pădure în care predomină arbori mari și copaci bătrâni.
Persoana care poartă acest nume poate fi văzută ca o persoană puternică și stabilă, care este legată de natură și care are un caracter profund și autentic, asemenea unui copac bătrân dintr-un codru dens.

nume sarbatorite de Florii - crăițe portocalii în grădină
Crăiță

Crăița

Numele „Crăița” are origini românești și este un diminutiv al cuvântului „crăieț”, care înseamnă „mic rege” sau „prinț”. Acesta este un nume feminin și poate fi interpretat ca „mică prințesă” sau „mică regină”. Cuvântul „crăieț” provine din latinescul „rex”, care înseamnă „rege”, și a fost folosit în trecut pentru a descrie fiul unui rege sau al unui principe. Numele „Crăița” este, prin urmare, un nume regal și nobil, asociat cu frumusețea și eleganța.

Crenguța

Numele „Crenguța” are o origine naturală și se referă la o mică crenguță sau ramură, sugerând fragilitate și delicatete. Acest nume este adesea folosit ca o poreclă sau un nume de familie, dar poate fi și un prenume dat fetelor. În acest caz, numele sugerează inocența și natura fragilă a copilului.

În cultura populară românească, crenguța este adesea asociată cu primăvara și cu reînnoirea naturii, ceea ce îi conferă un simbolism pozitiv. De asemenea, acest nume poate sugera o persoană care este apropiată de natură și iubește să petreacă timp în aer liber.

nume sarbatorite de Florii - tufă de crizanteme
Crizanteme

Crizantema

Numele „Crizantema” are o origine florală și se referă la o floare cu același nume, care este cunoscută pentru frumusețea și diversitatea culorilor sale. Cuvântul „crizantema” vine din grecescul „chrysos”, care înseamnă „aur” și „anthemon”, care înseamnă „floare”.

Acest nume este adesea folosit ca un nume de fată, sugerând o personalitate puternică.

nume sarbatorite de Florii - flori de dafin mov
Dafin/Laur

Dafina/Laura/Lauriana

Numele Dafina își are originea în limba greacă, provenind din grecescul „daphne”, care înseamnă laur.
În mitologia greacă, Daphne era o nimfă ce a fost transformată de către tatăl săul într-un arbust (dafin), pentru a fi scăpată de Apollo, ce se îndrăgostise de ea.

Numele „Laura” are origini latine și este derivat din cuvântul „laurus”, care înseamnă dafin.
În Roma antică, coroana de lauri era un simbol al victoriei și al realizărilor și era acordată câștigătorilor competițiilor sportive sau militare. De asemenea, numele „Laura” este adesea asociat cu simboluri precum pacea, victoria și puritatea.

nume sarbatorite de Florii - dalii roz și galbene în grădină
Dalie/Delia/Gherghina

Dalia/Delia/Gherghina

Numele „Delia” are origini din limba greacă și ar fi derivat din Delos, o insulă greacă asociată cu zeița Artemis și cu tradiția florală. Numele este popular în România și este adesea asociat cu frumusețea și eleganța, datorită semnificației sale florale. Delia este, de asemenea, un nume utilizat în literatură și muzică, fiind adesea asociat cu o personalitate artistică și creativă.

Gherghina este denumirea românească dată daliei, care provine din „Georgina” și derivă din numele grecesc „Georgios”, care înseamnă „agricultor” sau „lucrător în pământ”. Acest nume poate fi asociat cu valorile muncii, cu tradiția rurală sau cu simplitatea și modestia. În România, numele este popular și este adesea utilizat pentru o personalitate muncitoare, harnică și cu un caracter puternic.

nume sarbatorite de Florii - flori erica de culoare roz
Erica

Erica/Erika

Numele „Erika” are origini din limba nordică veche și înseamnă „regină eternă”. Numele este popular în întreaga lume și este adesea asociat cu forța și independența, datorită semnificației sale regale. Mai ales în ultimii ani, Erika este un nume popular în România și este adesea utilizat pentru a denota o personalitate puternică și hotărâtă. Numele poate fi scris și „Erica” și este adesea asociat cu personalități creative și spirituale.

nume sarbatorite de Florii - floare felicia de culoare albastră
Agatea sau Felicia amelloides

Felicia

Numele „Felicia” are origini latine și înseamnă „fericită” sau „norocoasă”. Numele este popular în întreaga lume și este adesea asociat cu optimismul și bucuria de viață, datorită semnificației sale pozitive. Puțini știu, însă Felicia este și numele unei flori, cu petale delicate albăstrui.

Florentina/Floarea/Florica/Florența

Florentina este un nume de origini latine, derivat din denumirea „florentinus”, ce semnifică înfloritor, prosper.
Florentina este un nume popular în România și este adesea utilizat pentru a denota o personalitate delicată, rafinată și sofisticată.

nume sarbatorite de Florii - garofițe roșu cu alb
Garofița

Garofița

Numele „Garofița” are origini latine și provine de la cuvântul latin „caryophyllus”, care înseamnă „garoafă”. Garofița este o floare populară și este adesea asociată cu dragostea, pasiunea și romantismul. Garofița este, de asemenea, un simbol al prieteniei și al afecțiunii, iar numele poate fi considerat un dar sau o apreciere pentru cineva drag.

nume sarbatorite de Florii - gențiene de culoare albastră
Gențiene

Gențiana

Numele „Gențiana” are origini din limba latină și este derivat din cuvântul „gentiana”, care se referă la o plantă cu flori albastre intense, ce crește în munți. Gențiana este adesea asociată cu puritatea și eleganța, dat fiind că florile sale sunt considerate simboluri ale acestor calități.

nume sarbatorite de Florii - crenguțe de iasomie în grădină
Iasomie/Iasmin

Iasmina

Numele „Iasmina” are origini persane și este derivat din cuvântul „yasamin”, care înseamnă „iubire” sau „florile iasomiei”. Iasomia este o floare populară cu un parfum dulceag și este adesea asociată cu iubirea, frumusețea și delicatețea.
Numele „Iasmina” este deseori utilizat pentru o personalitate sensibilă, romantică și cu o atitudine pozitivă față de viață.

nume sarbatorite de Florii - tufă de hortensie albastră
Hortensie

Hortensia/Ortansa

Numele „Hortensia” are origini latine și provine de la cuvântul latin „hortensis”, care înseamnă „din grădină” sau „de cultură”. Numele este adesea asociat cu floarea hortensiei, care este cunoscută pentru frumusețea și culorile sale intense. Hortensia este adesea utilizată pentru a denota o personalitate puternică, dar și elegantă și sofisticată, dat fiind că această floare reprezintă grandoare, noblețe și lux.

nume sarbatorite de Florii - buchețel de lăcrămioare albe
Lăcrămioare

Lăcrămioara

Florile ce stau la baza acestui nume de floare au la baza ca elemente de simbolism puritatea, dragostea, sinceritatea și norocul.

nume sarbatorite de Florii - luminița nopții, floare de culoare galbenă
Luminița nopții

Luminița

„Luminița” este un nume asociat cu simboluri precum speranța, lumină și căldură. Lumina este o forță pozitivă care îndepărtează întunericul și oferă ghidare și direcție.
Mai puțin cunoscut este faptul că Luminița este și un nume de floare, de culoare galbenă, cu flori micuțe și delicate, ce se deschid seara.

nume sarbatorite de Florii - flori de magnolie albă
Magnolie

Magnolia

Mai puțin întâlnit, numele „Magnolia” este un nume de floare cu origini latine și se referă la un gen de plante cu flori mari și frumos colorate.
Aceste flori sunt cunoscute pentru parfumul lor puternic și aroma lor dulce. Numele „Magnolia” poate fi asociat cu calități precum eleganța, rafinamentul și frumusețea.

nume sarbatorite de Florii - flori de mălin
Mălin

Mălina

Numele de floare „Mălina” derivă din denumirea copacului prunus padus, un abrust decorativ cu mici inflorescențe delicate, albe și foarte plăcut mirositoare.
Mălina este un nume potrivit unei persoane gingașe, delicate, cu o atitudine pozitivă.

nume sarbatorite de Florii - margarete albe
Margaretă

Margareta

Numele de floare „Margareta” este un derivat din grecescul margarites, a cărui semnificație este de perle, de prețios.
Margaretele sunt flori delicate, asemănătoare cu floarea de mușețel, ce e potrivit pentru o fire liniștită, calmă și răbdătoare.

nume sarbatorite de Florii - micșunele galbene
Micșunica

Micșunica

Micșunica este un nume mai puțin frecvent, de origine românească. Micșunelele sunt plante cu flori colorate și delicate, ce au multiple întrebuințări în medicina alternativă.

nume sarbatorite de Florii - narcise galbene
Narcise

Narcisa

Numele de floare „Narcisa” provine din cuvântul grecesc s și se referă la o floare fragilă, cu petale lungi și subțiri și cu un miros dulceag. În mitologia greacă, Narkissos era un tânăr frumos care a căzut îndrăgostit de propria sa reflexie în apă și a fost transformat într-o floare de narcisă de zeii nemulțumiți de vanitatea lui. Astfel, narcisa simbolizează întruchiparea iubirii de sine și a frumuseții fugitive.

Olivia

Numele de floare „Olivia” nu se referă în mod direct la o anumită floare, ci este un nume de origine latină care înseamnă „măslin”. Măslinul, la rândul său, datorită importanței sale în religiile creștine, este simbolul păcii și al biruinței.

nume sarbatorite de Florii - panseluțe albe cu mov
Panseluțe

Panseluța

Numele de floare „Panseluța” se referă la o floare mică și delicată, cu petale rotunjite și culori vibrante, cum ar fi albastru, mov, roz și alb. Numele de „Panseluța” vine din cuvântul francez „pensée”, care înseamnă „gând”. În tradiția populară, panseluța este adesea asociată cu dragostea și gândurile dulci, fiind oferită adesea ca un cadou romantic.

nume sarbatorite de Florii - petunii roz aprins
Petunii

Petunia

Numele de floare „Petunia” se referă la o floare cu petale mari și colorate, care se regăsește în mai multe nuanțe, inclusiv albastru, roz, roșu, violet și alb. Originară din America de Sud, petunia a devenit o plantă populară pentru grădinarii din întreaga lume.

Numele de „Petunia” este considerat a fi derivat din cuvântul guarani „petun”, care se traduce ca „tutun”. În trecut, petunia era folosită de triburile indigene pentru a-și prepara țigările și pentru proprietățile sale medicinale. În prezent, petunia este adesea asociată cu dragostea și cu bucuria, fiind folosită în aranjamentele florale și în decorațiuni pentru evenimente festive.

nume sarbatorite de Florii - trandafir roz cu alb
Trandafir – Rodica/Roza/Rozalia/Trandafira

Rodica

Numele de floare „Rodica” nu este direct asociat cu o floare anume, ci este un nume feminin de origine grecească.
În greacă, „rodos” înseamnă „trandafir”, astfel că numele „Rodica” poate fi tradus ca „micul trandafir”.
Numele este adesea asociat cu frumusețea și delicatețea, precum și cu simbolul dragostei și afecțiunii.
În tradiția populară românească, numele de Rodica este purtat de fete inteligente și pline de energie, care își trăiesc viața cu entuziasm și pasiune.

Roza/Rozalia/Trandafira

Toate cele 3 nume de fete se serbează de Florii și sunt înrudite între ele prin originea lor, având la bază floarea de trandafir.
Trandafira, mai puțin obișnuit, este un nume exclusiv românesc, în timp ce Roza și Rozalia, scris și Rosalia, derivă din latinescul „rosa”, care înseamnă tot trandafir.

Romaniță

Romanița

Numele de floare „Romanița” se referă la o floare mică și delicată, cu petale albe și galbene și un miros dulceag. Numele este derivat din cuvântul latin „Romanus”, care înseamnă „roman”, fiind asociat cu regiunile sudice ale Europei, în special cu Italia. În tradiția populară, romanița este adesea asociată cu norocul și cu protecția împotriva energiilor negative, fiind purtată ca un talisman sau fiind aruncată într-un foc de Sânziene. De asemenea, romanița este cunoscută și pentru proprietățile sale medicinale, fiind folosită în mod tradițional pentru a trata durerile de cap și pentru a calma sistemul nervos.

nume sarbatorite de Florii - sânziene galbene
Sânziene

Sânziana

Numele de floare „Sânziana” se referă la o floare de culoare galbenă, cu un simbolism puternic în tradiția românească.
Florile de sânziene sunt folosite ca leacuri naturiste din cele mai vechi timpuri.

nume sarbatorite de Florii - flori de valeriană
Valeriană

Valeriana

Numele de floare „Valeriana” se referă la o plantă medicinală cu flori mici și roz sau albe, cu un miros puternic și plăcut. Numele este derivat din cuvântul latin „valere”, care înseamnă „a fi puternic sau sănătos”, fiind asociat cu proprietățile medicinale ale plantei de Valeriana. În tradiția populară, numele de Valeriana este în strânsă legătură cu simbolul sănătății și al bunăstării, precum și cu norocul și protecția împotriva energiilor negative.

nume sarbatorite de Florii - flori veronica
Floare veronica

Veronica

Numele de floare „Veronica” se referă la o plantă cu flori albastre sau violet. Numele este derivat din cuvântul latin „vera icon”, care înseamnă „adevărata imagine”, fiind asociat cu legenda biblică a Fecioarei Maria care a șters fața lui Iisus cu o cârpă pe care a lăsat-o apoi în urmă, iar pe aceasta a rămas impresa chipul lui Iisus.
Veronica este cunoscută și pentru proprietățile sale medicinale. În tradiția populară, numele de Veronica este adesea asociat cu simbolul credinței și al spiritualității, precum și cu norocul și cu protecția împotriva energiilor negative.

nume sarbatorite de Florii - viorele albastre
Viorele

Violeta/Viorela/Viorica

Aceste 3 nume asemănătoare au un punct de plecare comun: o plantă cu flori mici și parfumate, cu tonuri de mov, albastru, roz sau alb.
Numele sunt derivate din latinescul „viola”, care înseamnă „violet”, fiind asociat cu culoarea caracteristică a florii. Violeta este cunoscută pentru proprietățile sale medicinale și aromatice, fiind utilizată în producția de parfumuri, săpunuri și alte produse cosmetice. În tradiția populară, cele trei nume sunt asociate cu simbolul modestiei și al delicateței, precum și cu dragostea și cu loialitatea.

nume sarbatorite de Florii - zambilă roz
Zambila

Zambila/Zambilica

Numele de floare Zambila, cu diminutivul său Zambilica provine din floarea cu aceeași denumire, cu flori mari și parfumate, cu tonuri de mov, albastru, roz sau alb. În tradiția populară, numele de Zambila este adesea asociat cu simbolul frumuseții și al eleganței, precum și cu iubirea și cu romantismul. Zambila este considerată a fi o floare de primăvară, fiind adesea asociată cu începutul renașterii naturii și cu înnoirea vieții.

Nume de băieți sărbătorite de Florii

În ceea ce privește bărbații, cele mai întâlnite nume de floare din România sunt Florin, Viorel și Florian. Ar exista însă și un singur sărbătorit, pe nume Floricică.

nume sarbatorite de Florii - bujori albi si roz
Bujori

Bujor

Numele de floare „Bujor” se referă la o plantă cu flori mari și parfumate, cu petale groase și rotunjite, de culoare albă, roz sau roșie. Numele este derivat din cuvântul latin „paeonia”, care se referă la aceeași specie de flori.

În tradiția populară, numele de Bujor este adesea asociat cu simbolul bogăției și al prosperității, precum și cu iubirea și cu feminitatea. Bujorii sunt considerați a fi unele dintre cele mai frumoase flori din lume, fiind adesea utilizate în aranjamente florale și în decorarea grădinilor.

Crin

Asemenea numelui de floare Crina, numele de băiat Crin are ca origini floarea cu aceeași denumire și este un simbol al rafinamentului și eleganței.

Codruț/Codrin

Ambele nume de băiat au origini românești, ce amintesc de pădure, natură și duc cu gândul la o persoană falnică, puternică și de neclintit.

Eric

Masculinul lui Erika/Erica, numele de floare Eric are aceeași origine în zona de nord a Europei și înseamnă „conducător etern”. Planta cu același nume produce inflorescențe bogate, cu petale roz și delicate.

Florin/Florentin/Florică

Asemănător Florentinei, variantele masculine de nume de flori au originea în limba latină și înseamnă prosper, înfloritor.

Gențian

Un nume la fel de rar întâlnit poate ca Gențiana, dacă se întâmplă să cunoști vreun Gențian este neapărat să îi spui La mulți ani de Florii.

nume sarbatorite de Florii - ghiocel
Ghiocel

Ghiocel

Printre puținele nume de flori ce nu au echivalent în rândul celor feminine, Ghiocel este un nume românesc ce duce cu gândul la o persoană delicată, dar puternică și învingătoare în același timp.

Laur/Laurențiu/Lorin

Echivalente masculine pentru Laura/Lauriana, Laur, Lorin sau Laurențiu poartă și ei nume de floare, având la bază tot planta omonimă.

Lilian

Poate mai rar întâlnit, Lilian este un nume de floare de băiat ce este „înrudit” prin semnificație cu Crin, ambele amintit de aceeași floare maiestuoasă.

Mugur/Mugurel

În ciuda faptului că nu e reprezentat de o anumită floare, Mugurel este și el celebrat în ziua de Florii. Numele Mugurel simbolizează noi începuturi, gingășie, reînvierea naturii.

Narcis

Asemenea Narcisei, și varianta masculină a numelui își are originea în mitologia grecească și în legenda lui Narcis, cel îndrăgostit de propria persoană. Așadar, deși numele poate însemna și frumusețe, dragoste, el poate fi asociat și cu vanitatea, mândria și iubirea de sine.

Viorel

Echivalentul masculin al numelor Viorela, Viorica sau Violeta, Viorel este unul dintre cele mai celebrate nume românești de ziua Floriilor. Viorel este un nume 100% românesc, al cărui simbolism este de bogăție, dragoste și loialitate.