Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sf. Apostoli Petru și Pavel pe data de 29 iunie, după un post scurt de curățare a trupului și inimii. Mulți creștini merg pe data de 29 iunie la izvorul Sf. Petru de la Roma, care se află în incinta unde Apostolul Petru a fost închis împreună cu Apostolul Pavel și anume la Mamertina.

Această închisoare săpată adânc sub zidurile Romei era folosită în vremurile antice pentru tortura propovăduitorilor creștini, pentru scriitorii, filosofii și deținuții politici care se opuneau împăraților cu vederi totalitare.

Închisoarea fără speranță a martirilor creștini

Închisoarea Mamertina, al cărei nume pare să vină de la altarul închinat zeului Marte, era un loc de groază, săpat adânc sub pământ, murdar, umed și plin de mirosuri pestilențiale. Aici își găseau sfârșitul aproape toți deținuții, mai ales cei politici sau creștinii prigoniți de împărații păgâni. Se spune că nimeni nu mai scăpa cu viață dintre zidurile Mamertinei. Numai cei care, cu ultima speranță, mai primeau mila împăratului.

Mamertina este cea mai veche închisoare a Romei și a fost ridicată în inima cetății, pe vremea Împăratului Ancus Marcius, în secolul al VII-lea înainte de Hristos. Toți creștinii închiși aici erau destinați să moară în arene. La intrarea în această închisoare stă scris ”Prigone Dei SS Apostoli Pietro e Paolo”. Acesta este și motivul pentru care Mamertinum a devenit loc de pelerinaj și adună sute de creștini în ultimele zile de iunie când sunt prăznuiți Sf. Apostoli frați întru credință.

Izvorul Sf. Petru, o legendă cu un sâmbure de adevăr

Altarul Sf. Petru si Pavel din inchisoarea Mamertina

Biserica recunoaște că nu există nicio dovadă scrisă că aici ar fi fost închiși împreună cei doi apostoli, înainte să fie trimiși la moarte. Cu toate acestea, numele lor au rămas săpate în piatra zidurilor, iar statuile celor doi sfinți martiri păzesc acest loc de tristă amintire.

Închisoarea a fost folosită câteva secole la rând pentru supliciul creștinilor. Se crede că cei doi apostoli ar fi fost închiși împreună în aceeași celulă din zona cea mai adâncă a închisorii, în Tullianum. Acest loc are o formă circulară, a fost săpat la patru metri sub primul nivel al închisorii și era complet ascuns de lumina zilei.

Cândva un loc sinistru, Tullianum este azi un loc sacru pentru creștini. Aici Sf. Apostoli Petru și Pavel i-au convertit la creștinism chiar pe proprii lor gardieni. Sf. Petru a înfăptuit un miracol cu voia lui Dumnezeu și a scos din piatră seacă un izvor de apă dulce. Așa i-a botezat întru Hristos pe gardienii închisorii. Iar apa acestui izvor curge și azi, creștinii fiind convinși că are puteri tămăduitoare, deoarece mulți dintre cei care au venit aici în pelerinaj și-au alinat durerile.

În Tullianum se află un mic altar pe două coloane de marmură, deasupra căruia este sculptată scena în care Sf. Petru îi botează pe soldații care îi păzeau. Iar pe piatra altarului este sculptată o cruce răsturnată care amintește de crucea pe care a fost răstignit Sf. Apostol Petru.

Lângă altar, așa cum se poate observa în imaginea de mai sus, se află coloana de care se spune că au fost legați cu lanțuri cei doi apostoli. Acesta este și motivul pentru care ei sunt adesea reprezentați în icoane împreună, legați ca doi frați de aceeași credință și aceeași soartă martirică.