Icoana Sfintei Ana se află azi în Schitul dedicat acestei sfinte pe muntele Athos din Grecia. Alături de icoană se mai află și moaștele Sfintei Ana. Tradiția spune că la acest schit se găsește piciorul stâng al celei care a fost mama Fecioarei Maria. Iar rugăciunile către Sf. Ana pot face adevărate miracole pentru credincioșii care își doresc copii.

Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Ana

În fiecare an, la o zi după Nașterea Maicii Domnului, pe data de 9 septembrie, credicioșii îi prăznuiesc pe sfinții și drepți părinți Ioachim și Ana. Aceștia sunt părinții Fecioarei Maria, prunc pe care l-au dobândit de la Dumnezeu după ani lungi de rugăciuni și viață dreaptă. Sfinții Ioachim și Ana sunt considerați bunicii lui Iisus Hristos, conform legilor muritorilor de rând.

Iată și cea mai frumoasă rugăciune pe care este bine să o închini Sfintei Ana pentru sănătate și pentru familie, pentru dobândirea de prunci și pentru o naștere grabnică.

„Într-un moment de durere, Sfântă Ana,

mama Sfintei Fecioare Maria,

eu vin acum la tine cu speranţa că mă vei ajuta şi cu inima plină de veneraţie. Tu eşti o făptură preiubită de credincioşi, şi mai ales de femei, pentru că, datorită sfinţeniei vieţii tale ai fost aleasă de Dumnezeu să fii vrednică, să fii mama Sfintei Fecioare Maria, care este binecuvântată între toate femeile şi Născătoare de Dumnezeu.

Plini de încredere şi de veneraţie pentru minunatele haruri pe care le-ai primit, te rog, o, milostivă Sfântă Ana, să binevoieşti a mă primi în grupul celor pe care-i ocroteşti în mod deosebit.

Ia-mă sub puternica ta pază şi dobândeşte-mi de la Dumnezeu harul să pot avea o căsnicie fericită, până la adânci bătrâneţe, să am copii şi să mă aperi de necazul nerodirii.

Ajută-mă să mă bucur de acele virtuţi cu care tu ai fost înzestrată din plin. Ajută-mă să-mi recunosc greşelile, să le plâng cu amar, să am o iubire înflăcărată faţă de Iisus şi de Maria şi să pot fi de folos semenilor necăjiţi din prejma mea.

Vreau să pot dărui şi eu săracilor aşa cum ai făcut tu şi blândul Ioachim, soţul tău.Fereşte-mă în viaţă Prea Sfântă Ana de orice primejdie trupească şi sufletească şi să fii  lângă mine în clipele de boală, de necaz şi de primejdie, până la sfârşitul vieţii mele. Amin!”

Miracolele înfăptuite de icoana Sfintei Ana

Așa cum spune tradiția biblică, Sfânta Ana a trecut la cele veșnice la vârsta de 70 de ani. Viața ei a fost una simplă și cucernică, închinată credinței și familiei sale. Moaștele Sfintei Ana au ajuns pe muntele Athos și tot aici este icoana ei făcătoare de minuni.

Pe mulți creștini i-a izbăvit sfânta de neputințe, de boli și mai ales de durerea de a nu putea avea copii. În generozitatea ei, Sfânta Ana și-a îndreptat inima inclusiv către un sultan care s-a rugat ani de zile să aibă un moștenitor.

O legendă din Grecia spune că, în vremurile în care insulele grecești erau cotropite de turci, sultanul din Limnos a aflat de puterea icoanei Sfintei Ana de la Athos. Toți creștinii venerau bunătatea Sfintei Ana știind că ea le ajută pe tinerele femei să aibă copii.

Sultanul încerca de ani buni să zămislească un moștenitor și, aflând de icoană, el a trimis de două ori soli către Schitul Sfintei Ana de la Athos pentru a trimite daruri scumpe, cerând în schimb ulei sfințit și aghiasmă. Solii au aruncat darurile lui, fiind musulman, și nu i-au adus nimic de la schit.

Dar sultanul a continuat să se roage la Sfânta Ana și, în cele din urmă, sfânta s-a îndurat de neputința lui și l-a ajutat să dobândească un fiu. Drept mulțumire, sultanul a trimis la schit o candelă din argint care se află și azi la icoana Sfintei Ana.

Icoana Sfintei Ana de la Bistrița alină suferințele

sfanta ana mama Fecioarei Maria

Și în zilele noastre, călugării de la Athos se roagă pentru sănătate la Sfânta Ana, iar credincioșii rostesc rugăciuni către sfinții părinți Ioachim și Ana pentru a dobândi urmași.

Și la noi în țară există o icoană făcătoare de minuni a Sfintei Ana la Mănăstirea Bistrița. Istoria și legendele locului spun că, datorită ei, domnitorul Petru Rareș a scăpat cu viață, fungind din calea turcilor și adăpostindu-se la mănăstire. Mult mai târziu, când domnitorul și-a luat tronul, el a făcut mai multe danii importante la Mănăstirea Bistrița.

În fiecare an, icoana Sfintei Ana de la Bistrița este scoasă în procesiune prin sate și cătune și ajută bolnavii, ajută femeile însărcinate și tinerele căsătorite care își doresc copii. Multe românce îi poartă numele acestei sfinte și se roagă către cea care a fost mama Fecioarei Maria să le ocrotească familia și căsnicia, iar rugăciunile lor nu rămân fără răspuns.