Nunta, viața de familie și relația dintre soț și soție sunt subiecte pline de culoare în credințele românești. Am adunat multe superstiții despre căsnicie de-a lungul veacurilor!

De cum se hotărăște să se căsătorească, o tânără mireasă primește tot felul de sfaturi de la mamă și bunică sau de la nașă cu privire la nuntă și apoi la relația ei cu viitorul soț. Iar multe dintre aceste sfaturi sunt adunate din înțelepciunea populară sau din superstițiile care au avut cândva un crâmpei de adevăr în miezul lor.

O căsnicie fericită începe în ziua nunții

Multe credințe vechi despre norocul în dragoste și despre viața în doi încep, bineînțeles, cu ziua nunții. Iată ce trebuie să facă mirii pentru a avea o viață cât mai frumoasă și fericită și o căsnicie împlinită.  

Mireasa trebuie să poarte în mănuși sau în gentuță un cubuleț de zahăr sau un strop de miere. Astfel, va avea o viață dulce cu cel ales.

Rochia de mireasă trebuie să fie fină, lucioasă și prețioasă ca matăsea pentru o viață cât mai lină și îmbelșugată.

Mireasa nu trebuie să probeze rochia și voalul în același timp. Se spune că, dacă se îmbracă la probă exact ca în ziua nunții, va fi urmărită de ghinion, iar mirele ei o va înșela.

La ceremonia din biserică, când îngenunchează, mirele trebuie să se așeze cu genunchii pe rochia miresei. Astfel, el va fi stăpânul în casă și va fi fericit.

Dacă mireasa îl calcă pe picior ușor pe mire în timpul  ceremoniei de la biserică, ea va fi cea care va conduce în casă și va lua toate deciziile.

Mirii care vor să fie uniți și egali, care vor cu adevărat să fie fericiți împreună, musai să mănânce împreună un ou fiert după ce au tăiat tortul de nuntă. Oul este simbolul începutului, al vieții și al împlinirii.

Mireasa care plânge cu lacrimi sincere la nuntă, va fi fericită mai târziu pentru că va fi cu adevărat iubită.

Nuntașii musai să arunce cu orez și grâu din belșug peste miri când ies de la biserică. Așa vor avea o căsnicie împlinită și câștiguri bune.

Obiceiuri vechi pentru o căsnicie fericită

De multe ori, în naivitatea femeilor simple, descântecele sau ritualurile cu flori de leac și icoane puteau asigura o căsnicie liniștită. Chiar dacă sunt legate de magie, ele pornesc din credința femeilor că rugăciunile, icoanele și obiectele sau florile magice le vor feri de necazuri și supărări.

Românii, ca multe alte popoare, au fost și au rămas superstițioși. Dar cele mai populare superstiții despre căsnicie au și ele rolul lor care aduce uneori liniște celor care au nevoie.

Multe ritualuri pentru liniștea și fericirea familiei erau legate de icoana Maicii Domnului. Femeile aduceau acasă busuioc sfințit la fiecare sărbătoare mare și îl puneau la icoana Fecioarei pentru a le proteja familia, copiii, sănătatea și căsnicia. Rugăciunile și florile de busuioc sau iconițele sfințite aveau un rol important în casă, pentru dragoste, pentru belșug și sănătate. Ele nu lipsesc nici din locuințele românilor de azi, chiar dacă pentru unii dintre ei icoanele sunt mai degrabă obiecte de artă, decât obiecte sacre.

Alături de Maica Domnului, cei mai credincioși dintre noi se roagă la sfinții Ioachim și Ana, precum și la sfinții Andrian și Natalia, recunoscuți drept protectori ai familiei, ai căsniciei și copiilor.

De asemenea, la marile sărbători, de Crăciun, de Paște, de Sfânta Maria sau Sfântul Ioan Botezătorul, femeile aveau bunul obicei să aducă acasă agheazmă și să stropească peste tot, inclusiv lucrurile mai importante, pentru liniște în familie, pentru belșug și pentru sănătate.