Într-o casă de oameni credincioși este bine să fie și icoane care protejează copiii, icoanele Maicii Domnului, ale lui Iisus Hristos și ale sfinților care se îngrijesc de sănătatea și viitorul copiiilor. Iată câteva exemple de icoane pe care este bine să le ai în casă pentru copii, pentru întreaga familie, pentru sănătatea lor și pentru o viață lipsită de griji.

Icoana Maicii Domnului cu pruncul

Este una dintre cele mai îndrăgite și întâlnite icoane din casele românilor. Orice soție și orice mamă este bine să aibă în casă icoana Maicii Domnului cu pruncul Iisus în brațe, iar acestea se pot găsi la orice mănăstire și la orice biserică sfințite de preoți.

Se spune că nașa este bine să îi ofere finei sale și bebelușului pe care îl botează o icoană a Maicii Domnului cu pruncul în brațe. Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor mamelor și a tuturor copiilor și este bine să te rogi cu ochii la icoana ei pentru sănătatea copiilor.

Icoana lui Iisus Hristos Pantocrator

Chipul blând și senin al Mântuitorului din această icoană stă de veghe la capul copiilor. O mică icoană cu Iisus Hristos Pantocrator (cel Atotputernic) este bine să fie în casă, în preajma copiilor sau chiar în dormitorul lor. Copiii vor învăța mai ușor să se închine și să spună mici rugăciuni alături de părinți.

Icoana Mântuitorului îi ajută să înțeleagă mai bine rugăciunile pe care le învață și îi ajută să aibă încredere în sufletul lor, în inima lor și în puterea credinței.

Icoana Sfântului Stelian

Sfantul Stelian, ocrotitorul pruncilor și al familiei
Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor și al familiei

Sărbătorit pe data de 26 noiembrie, Sfântul Stelian este unul dintre sfinții ocrotitori ai copiilor și cel care le protejează sănătatea. Istoriile vechi spun că Sfântul Stelian și-a dorit să îl slujească pe Domnul și a renunțat la toate plăcerile vieții, la averea lăsată de părinți și la bunurile lui. Într-o zi, el a întâlnit în pelerinajele sale, un copil grav rănit pentru care s-a rugat la Dumnezeu, iar copilul s-a vindecat. De atunci, Sfântul Stelian a căpătat harul de a vindeca pe cei mici și pe cei mari deopotrivă, dar era îndeosebi aplecat către educația și sănătatea copiilor din familiile nevoiașe.

Icoana Sfântului Stelian, cel care vindecă și îi ocrotește pe cei mici, este una dintre cele mai frumoase icoane care protejează copiii.

Icoana Sfântului Nicolae

La fel ca Sfântul Stelian, Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, pe care îl sărbătorim pe data de 6 decembrie, este unul dintre sfinții ocrotitori ai copiilor. El a trăit în cetatea Mira și a devenit episcop în această cetate care se afla pe teritoriul Turciei de azi. La vremea respectivă, în secolele III – IV după Hristos, Sfântul Nicolae a fost un protector al familiilor sărace și al copiilor. Se spune că și-a donat averea sărmanilor și aduna bani de la cei avuți pentru a ajuta copiii bolnavi.

Sfântul Nicolae este cel care le aduce daruri copiilor în noaptea de 5 spre 6 decembrie și cel care le ocrotește copilăria și sănătatea.

Sfântul Spiridon – icoane care protejează copiii

Sfântul Spiridon a trăit în Cipru unde, în tinerețe, era cioban și ducea un trai simplu și umil. El era căsătorit și acea o fiică. Dar soția și fiica lui au murit de tinere și Spiridon a luat calea monahismului. În Grecia el este cunoscut drept Sfântul vindecător și călător, deoarece papucii lui dispar adesea din raclă și când reapar sunt murdari de praf, semn că sfântul umblă acolo unde este chemat și ajută mulți bolnavi.

Conform tradiției, Sfântul Spiridon, ale cărui moaște sunt acum în Corfu, este ocrotitorul bolnavilor, al spitalelor și al copiilor grav bolnavi. O icoană cu Sfântul Spiridon în casa în care se află copii bolnavi va întări rugăciunile părinților și va aduce alinare.