Fie că le mai credem sau nu, aceste superstiții despre păsări ne dezvăluie multe credințe vechi și legătura sacră dintre natură și oamenii simpli de altădată. Păsările sunt semne aducătoare de noroc și de belșug.

Păsările călătoare și păsările cântătoare au fost dintotdeauna considerate un semn bun, pe când păsările cu penajul negru precum corbii sau ciorile erau privite cu oarecare teamă, deși oamenii știau cât de inteligente sunt.

Superstiții despre păsări. Barza, vestitor de bine

Se știe și azi că barza anunță nașterea unui copil și că, în general, peste tot în Europa, această pasăre călătoare, elegantă și puternică, era considerată o pasăre aducătoare de noroc.

Era interzis din vremuri vechi să prinzi sau să ucizi o barză sau un stârc. De asemenea, cuiburile lor erau ocrotite. Nimeni nu avea curaj să le strice cuibul berzelor, de teamă că mari nenorociri aveau să se abată asupra casei lui.

Barza este considerată o pasăre sacră în multe părți ale Europei și este azi ocrotită prin lege. Barza îți ferește casa de rele, dar dacă tu îi strici cuibul, ea va lua foc din altă vatră și îți va da foc la casă.

Rândunica, mare noroc la casa omului

Cine are rândunele la streașina casei, este un om norocos. Nu doar că acestea prind mii de larve de insecte și țânțari zilnic pentru a-și hrăni puii, dar ele arată că zona în care trăiești mai are încă un aer curat și bun.

Chiar și cele mai vechi superstiții despre păsări arată că rândunica aduce ploaia, aduce vești bune și belșug în casa celui care o ocrotește.

Cucul, pasărea cea mai cântată în folclor

Această pasăre sură, cu obiceiurile și cântecul ei ieșite din comun, a dat naștere multor credințe stranii. Se spune că nu vine primăvara până nu cântă cucul și vremea ne arată de multe ori că așa e. Cucul sosește din migrație abia când vremea se încălzește bine.

Se mai spune că, dacă auzi cucul cântând din dreapta, ai parte numai de bine. Dar dacă auzi cucul cântând din spate sau din stânga, atunci trebuie să te aștepți la rele.

Cine aude cucul cântând de mai multe ori, este norocos pentru că va avea parte de o soartă bună și va trăi mulți ani. Cine aude cucul cântând doar o dată se teme că va muri curând.

Și se mai crede că, dacă auzi cucul cântând când ai buzunarele pline de bani, vei fi bogat și îți va merge bine tot anul, dar dacă ai buzunarele goale, atunci sună a sărăcie.

Alte superstiții despre păsări populare și azi

Dacă te pică o pasăre cu găinaț din cer, ai mare noroc în ziua aceea, primești bani sau vești bune.

Dacă vezi coțofana pe gard sau în curte, este semn că îți vin rudele în vizită.

Dacă începe să cânte cioara lângă casă, atunci ea anunță ploaie rece și furtună.

Dacă auzi pitpalacul (prepelița) fără să fi mâncat pe ziua aceea, mare sărăcie și foame te așteaptă.

Casa la care se înmulțesc porumbeii sălbatici va rămâne pustie, pentru că aceste păsări aduc numai nenorociri și sărăcie.

Rândunica vestește ploaie bună și mănoasă când zboară razant spre pământ.

Dacă ești pasionat de păsări, poți citi mai multe despre cum arată, unde trăiesc și diverse curiozități despre rândunica, turturica, mierla sau sticletele.

foto: Shutterstock