Numeroși credincioși români merg să se închine cu deosebire la icoana Sfintei Parascheva pe data de 14 octombrie, când este praznicul acestei cuvioase.

După ce moaștele ei au fost adăpostite la Iași, din anul 1641, cultul ei s-a răspândit în toate țările române și mici fragmente de moaște au fost trimise către mai multe biserici și mănăstiri din țară. Numai în București sunt 17 biserici închinate Cuvioasei Parascheva, precum și o mănăstire unde se găsesc moaștele ei și o icoană prețioasă.

Cea mai veche icoană a Sfintei Parascheva

Icoanele au fost de la începuturile creștinismului reprezentarea sugestivă a Bibliei, iar iconarii au zugrăvit chipurile sfinților să fie de învățătură și pomenire pentru credincioși. Cultul cuvioasei Parascheva era deja răspândit pe meleagurile Greciei, iar faptele ei miraculoase, bunătatea și credința ei puternică erau cunoscute încă din secolele X – XI.

În acele vremuri a trăit tânăra Parascheva, care s-a născut în Epivat, lângă Istanbulul de azi, și a murit la Kallikrateia, în Grecia de azi. Trupul ei a fost descoperit îngropat foarte aproape de malul mării printr-o revelație care i s-a arătat unui călugăr grec. Moaștele sale au fost recuperate intacte și adăpostite pentru început la Constantinopole, de unde aveau să călătorească în mai multe biserici din Balcani pentru ca, în cele din urmă, să își găsească liniștea la Mitropolia Iașiului.  

Conform datelor istorice, cea mai veche icoană a Sfintei Parascheva se pare că a fost pictată și se păstrează încă în Cipru. Ea datează din secolul al XIV-lea, când au început să se răspândească în țările creștine icoane cu reprezentările acestei sfinte. Nu se cunoaște prea bine istoria acestor icoane, dar multe dintre ele atrag credincioșii care așteaptă un răspuns și un miracol la rugăciunile lor. Și nu puține au fost faptele de milostenie ale sfintei care, încă din timpul vieții, se îngrijea de copii, de sărmani și de cei oropsiți.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Parascheva la Iași

Pelerinaj la Moaștele Sfintei Parascheva

Creștinii din Constantinopole au trimis moaștele Sfintei Parascheva cât mai departe de orașul care devenise prada Imperiului Otoman. De teama ca musulmanii să nu distrugă moaștele cuvioasei, ele au fost trimise la Târnovo, în Bulgaria de azi, pe la începutul anilor 1200, apoi au ajuns la Belgrad. Din acest oraș s-au întors la Constantinopole în anul 1521. 

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu plătise toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643. Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, un loc de pelerinaj pentru creștini unde anual se adună mii de oameni pe data de 14 octombrie, când este praznicul cuvioasei.