Părinții și mai ales tânăra mamă are multe lucruri de organizat până la botez, dar este ajutată deopotrivă și de nașă sau de bunici. Dincolo de recomandările medicilor cu privire la sănătatea ei și a bebelușului, orice mamă trebuie să se gândească și la ocrotirea copilului din punct de vedere religios și spiritual. Iată ce spun preoții și ce arată tradițiile românești despre rânduielile cuvenite până la botez.

Când trebuie dus copilul la biserică

Așa cum spun îndrumările bisericești, un copil nou născut trebuie dus la biserică cel puțin o dată până la botez. Este vorba de a opta zi după naștere. În această zi, mama cu bebelușul, însoțită de tată și de alți membrii ai familiei, aduce prima dată copilul în fața lui Dumnezeu.

Această rânduială are drept scop alegerea numelui. Chiar dacă numele bebelușului este de multă vreme ales de părinți și de nași, în cea de a opta zi de la naștere, când este adus la biserică, părinții îl prezintă preotului și în fața lui Dumnezeu rostindu-i numele pe care îl va purta după botez. Poate că este una dintre cele mai frumoase tradiții de botez pe care mulți creștini o mai respectă încă.

Mama și bebelușul sunt întâmpinați de preot în fața bisericii sau în pronaos, părintele citește o rânduială specială, îl binecuvântează și îi citește o moliftă pentru alegerea numelui. Aceasta este o pregătire pentru botez. Preotul rostește cuvintele „Să se însemneze lumina Feţei Tale peste robul Tău acesta… și îi rostește numele pe care îl va purta”.

Preotul îl ia pe prunc în braţe şi face cu el semnul Sfintei Cruci spre uşile bisericii sau în faţa icoanei Maicii Domnului, în pronaos, cântând troparul şi condacul Întâmpinării Domnului şi face apolisul mic.

Când este bine să faci botezul

Mulți părinți au uitat rânduiala de a duce bebelușul la biserică în a opta zi după naștere. De cele mai multe ori rânduiala însemnării pruncului, când se alege numele și este rostit în biserică în fața lui Dumnezeu, se face chiar în ziua botezului.

Preoții recomandă părinților să facă botezul cât mai repede cu putință, să nu aștepte neapărat 40 de zile până la botez. Cu cât este botezat mai repede, cu atât un prunc primește darurile lui Dumnezeu și este ocrotit de puterea Lui.

Până la Botez, mama și pruncul pot merge la biserică, dar pot sta doar în pronaos – deoarece copilul nu este botezat și nici îmbisericit, iar mama nu are citită rânduiala pentru femeia lăuză, rânduită la 40 de zile de la naștere.

Tânăra mamă trebuie să mai știe că, până la botez, copilul ei, dacă este dus la biserică, este uns pe frunte cu apă sfințită. Conform rânduielilor, acest lucru este bine să se întâmple în prima zi după naștere, dar puține mame mai reușesc să iasă din maternitate chiar în prima zi după ce au născut.

Ce spun tradițiile și superstițiile până la botez

Auzim adesea că nu este bine să îi spui pe nume unui copil până la botez și nici nu este bine să îl scoți din casă, decât dacă îi pui o batistă pe ochi. Aceste superstiții provin din credința conform căreia copilul nebotezat nu este protejat încă de un sfânt sau de un înger ocrotitor și poate fi atacat de deochi sau de duhurile rele. Tot din această credință se spune că nu trebuie să lași singur nicio clipă copilul nebotezat, să nu îi fure Necuratul sufletul.

O altă povață din bătrâni pentru protejarea pruncului este aceea de a-i pune la mânuță o ață roșie. Culoarea roșie apară de deochi, de invidia celor din jur și de duhurile necurate.

O superstiție ciudată spune că nu trebuie să i se taie copilului unghiile până la botez, pentru că va fura când va fi mare. Nașa este cea care îi taie unghiuțele la băița de după botez. Cu toate acestea, cu cât sunt mai ciudate superstițiile din bătrâni, cu atât sunt mai bune de ignorat. Un adevărat creștin are încredere în Dumnezeu și știe că pruncul lui nu are nevoie nici de ață roșie, nici de povețele moașelor să crească sănătos.

foto: Hepta.ro; pexels.com