Oricât de mult ne-am dori să facem pregătirile de Paște din timp, zilele când se vopsesc ouă roșii pentru Paște trebuie respectate conform tradiției și canoanelor bisericii. Ouăle roșii sunt simbolul sacrificiului, al morții și al vieții și ele ne aduc aminte de răstignirea și învierea Domnului. Dar și gestul în sine de a vopsi ouă roșii este un gest ritualic, încărcat de semnificații, care este sortit unor zile anume din Săptămâna Patimilor.

Când se vopsesc ouă roșii pentru Paște conform tradiției

Vopseste oua rosii conform traditiei cu coji de ceapa galbena

Joia Mare este ziua hărăzită de biserică în care se vopsesc ouă roșii pentru Paște. Tot în Joia Mare sau Joia Patimilor gospodinele trebuie să pregătească bucatele tradiționale pentru Paște, îndeosebi pasca și ouăle roșii, care vor fi duse la biserică să fie sfințite.

Conform tradiției, femeile nu trebuie să se ocupe de alte treburi în casă în Joia Mare, decât de bucatele ritualice. Curățenia și pregătirile din casă trebuie făcute înainte, în primele zile din Săptămâna Patimilor.

Și tot tradiția spune că ouăle de Paște fierte și vopsite în Joia Patimilor nu se vor strica tot anul. Dimineața devreme în ziua de joi se pregătesc pasca și cozonacii, apoi se vopsesc ouă roșii. Acest obicei este respectat cu sfințenie în gospodăriile de creștini din Moldova, din Muntenia sau Dobrogea.

În unele zone din țară, prin Ardeal sau Oltenia, există obiceiul să se vopsească ouă roșii în Vinerea neagră, ziua în care a fost răstignit Iisus. Cine face ouă roșii în Vinerea Mare, trebuie să țină post negru și să nu mai facă alte treburi prin casă, nici curățenie, nici altceva de mâncare.

Legendele creștine care vorbesc despre ouăle roșii

Povestea biblică spune că, după ce Iisus a fost răstignit pe cruce, o femeie care trecea pe lângă dealul Golgota a văzut mulțimea adunată în jurul Maicii Domnului care își plângea fiul cu lacrimi amare. Femeia avea cu ea un coș cu ouă, pe care l-a așezat lângă cruce și s-a oprit o vreme să se închine pentru suferința celui răstignit. Dar ouăle s-au înroșit de la sângele Mântuitorului, iar Maica Domnului le-a binecuvântat.

O altă legendă spune că, a treia zi după ce a fost răstignit Iisus, un soldat a dat buzna în casa lui Pilat și a strigat: ”Hristos a înviat!”. Pilat tocmai se afla în mijlocul banchetului și ținea un ou în mâini. Neîncrezător în vorbele soldatului, el ar fi spus: ”Atunci va învia Hristos, când se va înroși oul acesta!” Și, spre mirarea tuturor, oul s-a făcut roșu ca sângele în mâinile lui Pilat.

De atunci, avem și noi obiceiul de a ciocni ouă roșii de Paște și de a rosti de fiecare dată urarea  ”Hristos a înviat!”

Obiceiuri legate de ouăle de Paște

Ouăle roșii sunt simbolul Paștelui, așa cum spune tradiția creștină, chiar dacă în zilele noastre ne place să vopsim ouă în diverse culori. Fie că facem ouă verzi, albastre, galbene sau mov, culoarea roșie nu trebuie să lipsească. Iar primele ouă vopsite pe care le ciocnim de Paște trebuie să fie roșii.

Cojile ouălor folosite în Joia Mare pentru pască și cozonaci se spală și se păstrează până în Sâmbăta Mare, când sunt aruncate pe o apă curgătoare. Tradiția spune că acestea vor da de veste Blajinilor, ființe mitice care trăiesc în lumea de sub pământ, că se apropie Paștele.

Ouăle înroșite se duc la biserică să fie sfințite la slujba de Paște. Oamenii din popor cred că ouăle roșii stropite cu apă sfințită capătă puteri tămăduitoare.

Ouăle roșii alungă duhurile rele, ne protejează de boli și de ispite rele, ne tămăduiesc de dureri și ne aduc liniștea în casă.

În dimineața de Paște, este bine să pui un ou roșu într-un bol cu apă și să te speli pe față. Oul roșu, sfințit la biserică, te protejează și te ajută să îți păstrezi sănătatea și vigoarea tot anul.

La sate, un ou roșu sfințit era îngropat în curte, să protejeze gospodăria de fulgere, de grindină, de foc și de piaza rea.

După ce erau ciocnite, cojile de ouă roșii se duceau la câmp și erau îngropate în brazdă cu sapa. Astfel, țăranii credeau că vor avea culturi mănoase și roade mai bune.

Când se mai vopsesc ouă roșii după Paște

Duminica Paștelui nu este singura zi în care se consumă ouă roșii. După ce trece Paștele, după o perioadă de 40 de zile, vine o nouă sărbătoare cu o însemnătate deosebită când se vopsesc ouă roșii. Este vorba de Înălțarea Domnului la ceruri.

Așa cum spune tradiția Biblică, Iisus Hristos a înviat în a treia zi, în Duminica Paștelui, dar el a rămas printre muritorii de rând și apostolii săi alte 40 de zile, apoi s-a înălțat la cer, în dreapta Tatălui său. Înălțarea este cea mai importantă sărbătoare creștină care vine după Paște și Învierea Domnului.

Gospodinele pregătesc ouă roșii de Înălțare pe care le duc la biserică să fie sfințite, apoi le împart vecinilor, rudelor și celor mai sărmani, alături de pască și colivă.

La 40 de zile după Paști, de Înălțare, în România sărbătorim și Ziua Eroilor. În ziua respectivă, după slujbă, la ora 12 bat toate clopotele bisericilor din țară în semn de omagiu celor care și-au dat viața să ne apere țara și libertatea.