Rusalii – semnificație

Cea mai veche sărbătoare creștină, Rusaliile sunt data la care s-a format Biserica. Cunoscută și sub denumirea de Cincizecime, avea dublă semnificație în primele secole creștine: se celebra atât Pogorârea Duhului Sfânt, cât și Înălțarea. Ulterior, în jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit.

În această zi, Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli și astfel s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

Tot atunci, de sărbătoarea căreia astăzi îi spunem Rusalii, apostolii lui Hristos, în care sa pogorât Duhul Sfânt, au început să grăiască în limbi necunoscute și să descopere învățătura Mântuitorului. Zilele acelea, la Ierusalim erau veniți iudei din tot Orientul și cu toate acestea, deși vorbeau limbi diferite, toți pelerinii înțelegeau predica Apostolilor, fiecare auzind cuvintele Sfinte pe limba lui. Atunci Sfântul Petru le-a spus că se împlinise profeția lui Ioil: „Iar în zilele din urmă, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste tot trupul” (F.A. 2, 17, Ioil 3, 1).

Când pică Rusaliile 2021

Credincioșii sărbătoresc Rusaliile mereu duminica, așa cum se sărbătorește și Paștele. Credincioșii catolici celebrează anul acesta Rusaliile pe 23 mai, iar ortodocșii pe 21 iunie (prima zi). Luni, pe 22 iunie, când este a doua zi de Rusalii, se sărbătorește și Sfânta Treime. În plus, angajații români nu lucrează, această dată fiind inclusă în zilele libere oficiale din 2021.

Tradiții și superstiții de Rusalii

Credincioșii respectă diverse tradiții și obiceiuri cu ocazia Rusaliilor. În credința populară, ele sunt spiritele morților  Rusaliile sunt, in credinta populara, spiritele mortilor, numite in popor Iele sau zane rele.

Cuvantul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizeaza sărbătoarea trandafirilor. O altă semnificație este legată de fiicele împăratului Rusalim, despre care se credea că au puteri magice pe care le foloseau pentru a seduce și pentru a pedepsi oamenii care le încălcau cuvântul și nu le făceau pe plac.

Conform superstițiilor, Rusaliile, denumite în popor ”iele”, stau în acele zile pe lângă izvoare și ademenesc oamenii cu cântecul lor. Cei care se opresc să le asculte și se prind în horă cu ele se îmbolnăvesc și intră într-un fel de transă, din care nu pot fi scoși decât prin anumite descântece.

Traditii si superstitii de Rusalii: Rusaliile, denumite Iele in anumite zone ale tarii, atrag tinerii cu cantecul lor si-i pedepsesc pe cei care nu le respecta
Traditii si superstitii de Rusalii: Rusaliile, denumite Iele in anumite zone ale tarii, atrag tinerii cu cantecul lor si-i pedepsesc pe cei care nu le respecta

În anumite zone din țară se crede că cei atinși de iele pot fi vindecați de cântecele călușarilor. Astfel că grupuri de băieți cutreieră prin sate, cântând și jucând. Mai mult, se crede că oamenii bolnavi care sunt colindați de călușari se vindecă. În Oltenia, tinerii călușari sunt întâmpinați de Rusalii, conform tradiției, cu frunze de nuc, pelin, usturoi și sare.

În unele zone din țară, femeile ung tocurile caselor cu usturoi pentru a-și proteja familia de rele tot timpul anului.

În sâmbăta de dinaintea Rusaliilor se dau de pomană oale de lut împodobite cu flori, cu un colac deasupra. Pentru sănătatea și bunăstarea celor vii se împart, duminică, farfurii de porțelan împodobite frumos.

Se spune că dacă vremea este frumoasă, așa va fi tot timpul anului, iar pământul va fi roditor și culturile bogate.

Ce nu e bine să faci de Rusalii

Nu este bine să te cerți cu cineva de Rusalii, ca să nu fii ”luat de iele”. La fel, pentru a te feri de aceste zâne rele, nu trebuie să mergi singur prin locuri pustii sau să cutreieri prin vie.

Și cei care nu respectă sărbătoarea și merg la muncile câmpului de această sărbătoare sespune că sunt pedepsiți.

Începând de la Rusalii, timp de nouă săptămâni, nu se mai culeg plante și ierburi de leac.