Postul Sfinților Petru și Pavel este o perioadă în care nu se consumă alimente de origine animală, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate ale acestora. Sărbătarea apostolilor este precedată de post pentru a cinsti cum se cuvine rolul important pe care cei doi mari Apostoli l-au avut în răspândirea creștinismului.

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2023

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe data de 12 iunie și se termină pe 29 iunie, zi în care sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Postul are întotdeauna dată diferită, calculată în funcție de data Paștelului și, de regulă, începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii.

Postul Sfinților Petru și Pavel are reguli specifice asemănătoare cu alte posturi creștine ortodoxe. Pe perioada postului, credincioșii nu vor consuma carne ori alte produse de origine animală, dar nici lapte, ouă sau brânzeturi. De asemenea, tot în post nu se consumă alimente grase și băuturi alcoolice.

Perioada de post a Sfinților Apostoli Petru și Pavel este una în care credincioșii se pregătesc spiritual pentru a primi binecuvântarea si harul Apostolilor, la slujba din data de 29 iunie. Sărbătoarea este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului, care marchează martiriul și moartea celor doi apostoli, care au răspândit învățătura creștină.

Vechimea Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Primele mărturii despre Postul Sfinților Petru și Pavel au apărut încă din secolul al IV-lea, în Constituțiile Apostolice. Ulterior, informații au apărut la Sfântul Atanasie cel Mare, dar și episcopul Cirului și Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, postul a fost ținut la început numai în cercurile monahale și apoi s-a extins și la credincioși.

Pentru a se afla durata Postului Sfinților Petru și Pavel din fiecare an, se folosește următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii, inclusiv, din anul respectiv, până șa 3 mai, atâtea zile se ține postul.

Postul este prăznuit pentru a cinsti darurile Sfântului Duh, care s-a coborât peste cei doi apostoli la Cincizecime. Durata postului poate varia între 8 și 42 de zile.

Semnificația postului Sfinților Petru și Pavel

Înainte de a deveni ucenicul lui Hristos, Sfântul Petru se numea Simon, era pescar, la fel ca și fratele său, Andrei. Cei doi au fost ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul, iar Petru a propăvăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia și Roma. Sfântul Pavel, Saul pe numele său, înainte de convertirea sa de pe drumul Damascului, a predicat Evanghelia evreilor și păgânilor.

Postul înseamnă abținerea de la consumul de alimente de origine animală, deoarece este menit să curețe organismul, dar și spiritul. În această perioadă, oamenii reflectă asupra credinței și se încarcă spiritual cu Dumnezeu. Postul este perioada care îndeamnă la cumpătarea și întărește legătura cu Iisus.

Sfinții Petru și Pavel sunt considerați ocrotitorii persoanelor care se află în închisoare. Cei doi Sfinți au fost în temniță, deoarece l-au mărturisti pe Hristos ca fiu al lui Dumnezeu,  astfel ei au devenit ocrotitori ai celor lipsiți de libertate.

Dezlegare la pește în Postul Petru și Pavel

Pe perioada postului, pe toată durata lui, în zilele de luni, miercuri și vineri, se consumă hrană fără ulei, iar marți și joi este dezlegare la hrană care se gătește cu untdelemn. Sâmbăta și duminica se mănâncă pește. Dezlegare la pește este și pe 24 iunie, atunci când este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Dezlegare la pește este luni, marți și joi, doar dacă în aceste zile se prăznuiește un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare pică miercuri sau vineri, se face dezlegare la untdelemn și vin. Dacă sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la pește, vin și ulei.

În perioada postului, ca în orice alte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți.

Ce este bine să mănânci în post

Pe durata postului, se pot consuma orice fel de legume printre care: năut, fasole, linte, mazăre, porumb, cartofi, ceapă, morcovi, ardei, dovlecei, ardei, roșii, țelină, păstârnac, avocado.

De asemenea, în post se pot consuma nuci, semințe și cereale precum: caju, migdale, arahide, in, chia, floarea soarelui, orez, hrișcă, quinoa, ovăz, secară și multe altele.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Sf. Petru și Pavel

  • Credincioșii participă la slujbe special organizate pentru prăznuirea Sfinților Petru și Pavel. Slujbele includ liturghii, paraclise și rugăciuni special închinate celor doi sfinți.
  • Se aprin lumânări în biserică și se merge cu ele aprinse spre casă, ca un simbol al luminii spirituale și a mărturisirii credinței lor în Sfinții Petru și Pavel.
  • În ziua Sfinților Petru și Pavel se respectă tradiția Moșilor de Sâmpetru și se merge la biserică cu colace și pachete de ofrande, pentru a fi sfințite. În pachete sunt puse: mere dulci și acrișoare, colaci și lumânări, iar apoi acestea sunt împărțite oamenilor sărmani.
  • Se spune că la miezul nopții, când cântă cocoșul, oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă. Dacă se respectă acest ritual, atunci pistruii nu se mai înmulțesc.
  • În această perioadă, femeiele nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei dragi trecuți în neființă.
  • Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel, femeile nu au voie să toarcă, deoarece se crede că se întorc colacii de la morți.

Rugăciune către Sfinții Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului. Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică. Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin”.