Folclorul românesc a adunat tot felul de superstiții despre usturoi pe care le mai folosim și azi în zonele rurale, la sărbători sau în momentele cele mai importante ale vieții. Dar la fel de sugestive și haioase sunt și superstițiile despre usturoi adunate de la alte popoare și răspândite prin lume.

Românii spune că usturoiul este ca omul: are cap, are cruce și este îmbrăcat în haine, referindu-se la foițele subțiri care învelesc lobii de usturoi. Interesant este faptul că usturoiul este considerat în credințele noastre drept o plantă cristoforică, adică poartă pe el semnul crucii și sacră pentru că: „Usturoiul e făcut de Dumnezeu și e păcat să-l calci cu picioarele. Când cureți usturoiul și arunci cojile în foc, ai grijă să nu cadă pe jos.”

Usturoiul la evrei

În vechile credințe ale poporului evreu, usturoiul era considerat un aliment afrodisiac. Se spune că usturoiul vindecă gelozia și trebuie adăugat în hrana bărbatului, și tot usturoiul încurajează dragostea, așa că nu trebuie să lipsească din meniul tinerilor căsătoriți.

Usturoiul la greci

Grecii luau cu ei câteva căpățâni de usturoi și puneau câte una la răspântii de drumuri, unde se opreau pentru popas. Una dintre cele mai răspândite superstiții despre usturoi din Europa spune că această legumă puternic mirositoare are harul de a alunga spiritele și duhurile rele. Dacă pui usturoi la răspântii, nu te va ademeni niciodată necuratul și vei avea calea deschisă spre drumul cel mai scurt.

Tot usturoiul care alungă duhurile rele era pus de moașe la căpătâiul femeilor care nășteau. Usturoiul ținea departe duhurile însetate de sânge care ar fi putut ataca tânăra lăuză și bebelușul.

Usturoiul la romani

În vechiul Imperiu Roman, usturoiul și ceapa erau deosebit de apreciate pentru putere, curaj și virilitate. Marinarii romani credeau că usturoiul împiedică naufragiile, iar soldații romani credeau că usturoiul le dă curaj să plece la luptă.

Usturoiul la arabi

În unele povești vechi din lumea musulmană se spune că usturoiul ar fi răsărit de sub talpa lui Satan, atunci când acesta a fost alungat din Rai. De cum a ieșit din Eden, cum a făcut primul pas, usturoiul a răsărit de sub talpa lui dreaptă, iar ceapa de sub talpa stângă.

Usturoiul la chinezi

La nunta tinerilor, era musai să ții cont de cele mai importante superstiții despre usturoi. Tinerii primeau cadou un mănunchi de usturoi, să aibă noroc în viață și să facă mulți copii.

Superstiții despre usturoi la români

În credințele noastre populare se spune că ușile și pragurile casei trebuie unse cu usturoi să ținem departe vârcolacii, ielele și duhurile rele. Acest obicei se mai păstrează și azi în multe regiuni rurale mai ales în noaptea Sfântului Andrei.

Țăranii știau că trebuie să ungă ugerul vacilor cu usturoi și să le afume cu tămâie, ca să dea lapte bogat. Iar cei care plecau la munte, își ungeau încălțările cu usturoi să nu fie atacați de șarpe sau de viperă.

Tot în tradițiile românești se mai spune că nu este bine să mănânci usturoi vineri, pentru că a doua zi îți miroase gura și nu te mai împărtășește îngerul. Iar o altă superstiție românească spune că este păcat să mănânci usturoi când este Ziua Crucii și Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, pentru că usturoiul are cap cu cruce.  

Usturoiul la italieni

În regiunea Bologna, oamenii cumpără și azi mult usturoi de ziua Sf. Ioan pentru că este un semn al abundenței și al belșugului. Cine cumpără usturoi de Sf. Ioan nu se mai teme de sărăcie un an întreg.

Usturoiul la englezi

În Anglia, usturoiul era prețuit pentru puterile lui vindecătoare. Dacă vreun copil suferea de tuse măgărească, mama îi punea niște usturoi în ciorapi și era aproape sigură că o să îi treacă boala.

Usturoiul la indieni

Legendele spun că usturoiul a răsărit dintr-o picătură de ambrozie pe care Garuda, pasărea uriașă care îl poartă în văzduh pe Vishnu, a scăpat-o din cioc. De aceea, usturoiul are puteri divine și îi apără pe oameni de rele, pentru că Garuda este un spirit protector împotriva vrăjilor, magiei negre și duhurilor răufăcătoare.

Usturoiul la francezi

În regiunea Var (Draguignan), în focurile aprinse pe străzi de Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezatorul se prăjeau căței de usturoi care apoi erau luați acasă pentru a purta noroc.