Dacă mănânci alimente bogate în proteine, ca pește, ouă, legume, leguminoase, vei pierde mai repede în greutate și pentru mai mult timp kilogramele în plus.

Pentru aperitiv

Salată de castravete cu lămâie și mentă
Ingrediente: 1 castravete, o linguriță de smântână, 3 frunze de mentă, de preferat proaspete, o lămâie, o linguriță de ulei de măsline, sare, piper.
Spală castravetele, curăță-l de coajă și taie-l în două jumătăți. Taie felii una dintre jumătăți și așază-le pe fundul unui castron de salată. Scoate semințele din cealaltă jumătate de castravete, apoi tai-i în fâșii pe lungime. Pregătește sosul amestecând smântâna cu sare, piper, mentă mărunțită, zeamă de lămâie și un strop de ulei, de preferat de măsline. Înmoaie fâșiile de castravete în sosul rezultat, apoi așază-le peste feliile din bolul pentru salată.

Pentru felul principal

Merluciu cu ardei, împachetat la cuptor
Ingrediente: 4 bucăți de pește (merluciu, 4 ardei grași, 2 lămâi, 1 linguriță de ulei de măsline.
Pune ardeii la copt și lasă-i 3 sau 4 minute. După ce se răcesc, curăță-i de coajă și taie-i fâșii. Stropește feliile de pește cu zeamă de lămâie. Pune pe foliile de aluminiu puțin ulei și așază apoi pe fiecare câteva bucăți de ardei copt. Adaugă bucățile de pește, un strop de ulei, sare și piper. Împachetează peștii și ține-i la cuptor timp de 20 de minute la temperatură medie. Poți servi cu garnitură de orez integral.

De de este indicat?
Peștele este recomandat pentru proteine, iar legume poți mânca fără nicio reținere deoarece conțin puține calorii. O porție de 50 de grame de ardei conține doar 10 calorii, la fel ca o portocală.

Pui cu portocale și ceapă nouă
Ingrediente: 8 pulpe de pui fără piele, 3 portocale, 6 lingurițe de smântână, 3 cepe noi tăiate felii, o linguriță de coniac, 2 linguri de amidon, o linguriță de ulei, sare și piper.
Pune pulpele de pui timp de 8-10 minute într-o tigaie de teflon pe care ai uns-o cu puțin ulei. Stoarce sucul din portocale și pune-l în tigaie cu un pic de coniac și ceapa tăiată fâșii. Când începe să fiarbă, acoperă tigaia și las-o la foc mic, timp de 20 de minute. Dizolvă amidonul în puțină apă, apoi amestecă-l cu smântână. Varsă conținutul în tigaie și lasă totul să fiarbă la foc mic. Adaugă sare și piper.

De ce este indicat?
Sosul este mai ușor datorittă smântânii, care are mai puține calorii decât brânza.

Pentru desert

Sufleu de vanilie
Ingrediente: 100 g de făină, 70 g de zahăr, 300 ml lapte, 4 ouă, 1 pliculeț de vanilie, coajă de la o lămâie verde, o lingură de unt.
Peste untul topit toarnă laptele, adaugă coaja de lămâie, zahărul și făina. Lasă-l la foc mic amestecând până când se leagă. Bate albușurile spumă tare. Ia oala de pe foc, încorporează două gălbenușuri și albușurile. Varsă compoziția într-o tavă de cop și las-o la cuptor timp de 35-45 de minute, la temperatură medie.

De ce proteine?

Pentru asimilarea proteinelor, organismul are nevoie de multă energie. Circa 25% dintre substanțele proteice sunt arse imediat după ce au fost mâncate, față de doar 3% în cazul grăsimilor. În plus, proteinele te satură pentru un timp mai îndelungat: consumând o porție de mâncare bogată în proteine, nu îți va mai fi foame multe ore.
Testele științifice au demonstrat că numărul de calorii arse de organism e de două ori mai mare după ce mănâni alimente ce conțin proteine decât după o gustare normală.

 

Credit foto: 123rf