Etapa iniţială pe care ar trebui să o parcurgi când urmezi prima dietă este, conform medicului specialist, analizarea cu seriozitate a cauzei care te-a determinat să vrei să dai jos surplusul de greutate. ”Identificarea clară a cauzei depunerii kilogramelor poate duce la creşterea ratei de succes a procesului de slăbire şi la conştientizarea faptului că stilul de viaţă are deficienţe. Astfel, există o mare şansă ca dieta să aibă succes nu numai pentru 1-3 luni, ci pentru o perioadă mult mai lungă”, spune dr. Ciprian Constantin, Șef Departament Nutriție și Diabet la Spitalul Militar Central “Carol Davila”.

Iar dacă o cură de slabire reuşeşte să modifice stilul de alimentaţie, aceasta este chiar varianta ideală. ”Rolul nutriţionistului va fi de găsire a soluţiilor pentru optimizarea stilului de viaţă, stabilirea unor obiective clare în ceea ce priveşte starea de sănătate, greutatea, talia, îmbunătăţirea perioadei somnului (care s-a dovedit a avea efecte pozitive suplimentare pe scaderea ponderală), optimizarea programului de lucru, a orarului meselor, a cantităţii de alimente, introducerea sau adaptarea efortului fizic, etc..”, declară specialistul.

Un truc important: jurnalul

Folosirea unui jurnal alimentar în care sunt notate toate alimentele consumate însoţite de orele corespunzatoare, este foarte utilă. ”În acest fel se pot aprecia cantitatea și calitatea alimentelor consumate, dar și greşelile de alimentaţie, ca ore sau repartiţii pe mese. Așa se poate interveni uşor pentru a avea rezultate în lupta cu kilogramele. Consultaţia şi programul impus de către nutritionist reprezintă primul pas pentru o motivaţie puternică, iar trucurile pentru a depăşi momentele dificile pot fi găsite şi cu ajutorul unui psiholog. Nu există un program nutriţional minune: cura cu varză, dieta disociată, cura cu lichide sau tot felul de astfel de cure minune sunt <poveşti> care se vând cu succes trecător şi în valuri”, explică medicul.

Riscurile unei cure la vârsta nepotrivită

Tinerele încep să urmeze diete de la vârste tot mai mici, chiar şi din şcoala generală. Posibilele efecte cauzate de dietele dezechilibrate, în acest interval de vârstă, sunt: carenţele nutritive şi de vitamine, tulburări de comportament alimentar, apatie, tulburări cognitive, iritabilitate, anxietate, căderea părului, sensibilizarea unghiilor, insomnia sau scăderea tensiunii arteriale. Dietele au riscuri asociate, chiar şi minime, indiferent de vârstă. Dar mai ales în cazul extremelor, acestea se accentuează din cauza impactului asupra creşterii (la tineri) şi asupra patologiei asociate (la vârstnici).

SFATUL SPECIALISTULUI – Mai mult sport, mai puţin televizor

Dr. Ciprian Constantin

Dr. Ciprian Constantin – Șef Departament Nutriție și Diabet, Spitalul Militar Central “Carol Davila”

 ”Pentru şcolari şi adolescenţi trebui promovate activitatea fizică, nutriţia sănătoasă, consumul de fructe şi legume, limitarea timpului petrecut în faţa monitorului sau a televizorului, dar şi consumul restrâns de alimentele bogate în calorii. Cel mai important aspect pentru vârsta tânără este menţinerea unei greutăţi în limite normale, adecvată înălţimii, şi mai ales prevenirea câştigului ponderal cauzat de alimentaţia cu multe calorii şi a lipsei de activitate fizică.” (Dr. Ciprian Constantin)