Planul se adresează celor care au încercat totul, care au slăbit în nenumărate rânduri, poate chiar prea des, şi care, a înainte de orice, caută certitudinea că, în schimbul efortului, limitat în timp, vor putea să slăbească şi apoi să se menţină, să trăiască având corpul pe care şi l-au dorit.

Dietele de slăbire, oricât ar fi de aficiente, nu rezistă, şi în lipsa unei reale stabilizări rezultatele se prăbuşesc, fie într-o derivă surdă şi lentă, fie într-o reluare a vechilor obiceiuri. Tocmai pentru a face faţă acestui război fără încetare, pierdut de marea majoritate a celor care slăbesc, medicul Pierre Dukan, cu o experienţă de 30 ani în domeniu, a alcătuit un regim în 4 etape, de slăbire, apoi de consolidare a greutăţii pierdute, ca un zid de apărare, menit să reintroducă în straturi succesive elementele de bază ale unei alimentaţii acceptabile.

Vorbim despre dieta Protal, descrisă şi în cartea autorului, ”Nu ştiu să slăbesc”. Este bogată în proteine, scăzută în calorii şi reduce apetitul. Totodată absorţia de proteine a organismului duce la reducerea caloriilor şi permite scăderea în greutate, fără a pierde din masa musculară.

Cum funcționeză?!

1. Faza de atac a regimului proteinelor pure: mănânci doar proteine (peşte, pui fără pieliţă, vită slabă sau viţel, fructe de mare, lactate 0,1 % grăsime), între 3 şi 10 zile, în funcţie de ce ţi-ai propus. Din cauza lipsei de fibre din proteine e posibil să te constipi. Consumă fibre comprimate în pilule, de la magazinele naturiste. De asemenea, pentru a evita deficienţele de vitamine şi minerale este bine să suplimentezi. Mai sunt permise apă, ceai, cafea.

2. Regimul proteinelor alternative: consumi proteine, la care se adaugă treptat legume. Trebuie să excluzi legumele cu amidon (mazăre, cartofi, porumb, fasole verde, linte, avocado). Apoi alternezi aceste două etape până ajungi la greutatea dorită (vei pierde maxim un kilogram pe săptămână). Pentru că alimentaţia este scăzută în fibre, e posibil să te constipi.

3. Consolidarea greutăţii: revii treptat la alimentaţia normal şi reintroduci gradual alimentele interzise. Aplică acest lucru timp de 10 zile, pentru fiecare kilogram pierdut.

4. Stabilizarea definitivă: mănânci normal, respectând două reguli esenţiale: o zi pe săptămână mănânci doar proteine şi ia trei linguriţe de fulgi de ovăz şi tărâţe în fiecare zi.

Apa şi proteinele reduc semnificativ celulita

Consumul intensiv de apă uşor mineralizată asociat cu regimul proteinelor pure şi reducerea cantităţii de sare exercită o acţiune puternică asupra celulitei. Comparativ cu alte regimuri urmate această combinaţie este cea care, pentru aceeaşi cantitate pierdută, oferă cea mai mare reducere de ansamblu a circumferinţei taliei şi pulpelor. Rezultatele se explică prin efectul proteinelor şi intense filtrare realizată de rinichi în urma aportuli mare de apă. Apa pătrunde în ţesuturi, inclusive în celulită, având acţiune desalinizantă şi de curăţare, pe care alte regimuri nu o au.

Doza zilnică de apă

Mai ales în perioada de atac, cu proteine alternative, este necesar minimum un litru şi jumătate de apă (în afară de cazul excepţional al retenţiei). Se recomandă apă, dar şi ceai, cafea sau infuzie. O ceaşcă de ceai la micul dejun, un pahar mare de apă dimineaţa, alte două la prânz şi o cafea după masă, un pahar după-amiază şi alte două la cină vor aduna cu uşurinţă doi litri de lichid băuţi cu uşurinţă.

Apa cea mai potrivă perioadei de atac, pur proteică, este cea uşor mineralizată, uşor diuretică şi laxativă.

Sarea… mai puţin în bucate!

  • O alimentaţie prea sărată reţine şi fixează apa în ţesuturi.
  • Sarea creşe apetitul, iar reducerea consumului îl potoleşte. Explicaţia constă în faptul că mâncărurile sărate determină salivarea şi aciditatea gastrică, ceea ce face să crească apetitul. În schimb, mâncărurile puţin sărate, nu.

Ştiai că…

în acest regim, orice calculare a caloriilor trebuie abandonată? Consumul mai mare sau mai mic de calorii modifică prea puţin rezultatul, esenţală fiind respectarea alimentelor premise.

Protal este singurul regim al cărui secret este de a mânca preventive, înainte ca foamea să apară. Astfel regimul proteic va fi mult mai uşor de urmat.

Credit foto: Flickr.com