Fructele și legumele sunt sănătoase în orice formă

Deși este crezut că fructele și legumele congelate nu sunt atât de hrănitoare precum cele proaspete, acest lucru este neadevărat. Există numeroase studii care au confirmat faptul că fructele și legumele congelate sunt la fel de hrănitoare, iar consumul lor oferă organismului aceleași beneficii precum în cazul celor proaspete.

Deci, mai ales în timpul iernii, când unele fructe și legume nu pot fi găsite în magazine la raionul de produse proaspete, poți opta fără nicio problemă pentru variantele congelate ale acestora. Inclusiv la magazinele cartier, cum este Penny, poţi găsi legume îngheţate şi amestecuri pe care să le foloseşti ca alternative sănătoase la orice masă. Folosește cataloage online Penny pentru a găsi cele mai bune oferte și prepară legumele le așa cum îți place. 

Sănătate în pahar și în farfurie

Legumele și fructele congelate conțin la fel de multe fibre precum cele proaspete. Consumul lor te ajută să îți reglezi tranzitul intestinal, scad colesterolul LDL (cel responsabil de apariția aterosclerozei), reglează tensiunea arterială și mențin senzația de sațietate.

Ardeii conțin o cantitate de vitamina C, substanță responsabilă pentru repararea țesuturilor afectate, sinteza enzimelor necesare funcționării sistemului imunitar sau pentru reducerea radicalilor liberi din organism (cauzatori de Parkinson, Alzheimer sau schizofrenie). Tot banalul ardei conține și capsaicină, substanța care le dă gustul iute și care este responsabilă de mecanismele de coagulare a sângelui, dar și de scăderea tensiunii arteriale.

Sucurile naturale de fructe și legume – smoothies – te ajută să pierzi în greutate fără a te lipsi de aportul necesar de nutrienți. Acest lucru se datorează faptului că îți taie foamea în momentele în care ești tentat să iei o gustare. Sunt ușor de digerat și previn deshidratarea. Fibrele conținute de sucurile de fructe  au rolul de a ajuta digestia, previn constipația și te ajută să scazi nivelul de colesterol LDL

Tot pentru hidratare, pepenele roșu este recomandarea verii. Conține 92% apă, deci este perfect pentru un picnic, după plajă sau după ce faci sport. Consumul îți va mai aduce în organism potasiu, magneziu, vitaminele C, B1, B5 și B6 precum și beta-caroten și licopen, care vor fi transformate în vitamina A.

Ce e prea mult strică

Nicio autoritate medicală nu recomandă excesul, chiar atunci când este vorba de alimente sănătoase. Multe fructe și legume consumate în exces produc dezechilibre în organism.

Fructele, în general, conțin carbohidrați în diferite forme. Excesul de fructe îți poate aduce, așadar, mai mult zahăr în organism, ceea ce înseamnă atât mai multe glucide în sânge, cât și sabotarea propriilor eforturi de a slăbi. 

Ananasul, în mod special, are capacitatea de a te lăsa fără gust. Bromelaina conținută de acesta afectează papilele gustative, iar excesul poate însemna că tot ce mănânci după ananas va avea un gust fad. Pentru a preveni acest lucru, taie ananasul în felii mai subțiri și lasă-l pentru o vreme la frigider. Astfel, enzimele de bromelaină se vor descompune iar gustul tău nu va avea de suferit.

Nutriția echilibrată – cheia sănătății tale

O nutriție echilibrată conține elemente din toate grupele alimentare: 

  • Un sfert din alimentație ar trebui compus din carbohidrați – orez, paste, quinoa, cușcuș, ovăz sau alte cereale. De preferat sunt cele integrale pentru aportul de fibre. Carbohidrații oferă organismului energia necesară.
  • Alt sfert din mesele zilnice trebuie să conțină proteine. Extrase de organism din carne, ouă, lactate, nuci sau ciuperci, proteinele ajută la creșterea și refacerea corpului.
  • O jumătate din alimentație trebuie să fie legume și fructe. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale fibre și fitonutrienți și ajută atât la digestie cât și la repararea țesuturilor și a organelor. 

Atunci când consumi fructe și legume, varietatea este cheia. Combină-le pentru a crea atât un gust perfect și bucură-te de un organism sănătos.