Mezelurile se numără printre produsele alimentare cu o mare căutare: ca ingredient de bază în sandvişuri, ca aperitiv la petreceri sau la masă într-o zi oarecare. Lista de opţiuni este lungă, oferta de pe piaţă este foarte generoasă aşa că depinde numai de tine ce alegi. Totuşi, unele dintre aceste produse prezintă multe riscuri, aşadar mare atenţie ce cumperi.

Şuncă de pui sau de curcan?

Teoretic, aceste mezeluri nu ar trebui sa ne pună probleme… doar vorbim de pui şi curcan, adică doua tipuri de carne slabă şi general acceptate în alimentația obișnuită. Cu toate acestea, “șunca de pui sau curcan conține doar într-o proporție destul de redusă carne, la care se adaugă grăsime, amidon, conservanți, potențiatori de gust, aşadar, un amestec nu tocmai bun. Există și variante, mai scumpe, care nu conțin aditivi. Ar trebui să le alegem pe acestea”, recomandă specialistul în nutriţie, dr. Şerban Damian.

Kaiserul e foarte gras şi cu multe E-uri

Kaiserul este un produs fabricat din carne de porc, cu grăsime, care este fiartă, la care se adaugă diverse condimente, dar și o mulțime de aditivi: glutamat monosodic, polifosfați, carnagenan, nitriți și nitrați. Nu numai că este un produs foarte gras (40% grăsime, din care bună parte sunt saturate), ceea ce înseamnă că aduce și o cantitate importantă de calorii, dar conține și un veritabil cocktail de E-uri. Nutriţionistul spune că ar trebui să îl evităm sau dacă vrem neapărat să consumăm, cel puțin să îl preparăm în casă.

Babic şi prosciutto crudo

Salamul uscat babic este un aliment care poate fi consumat din când în când, ca o delicatesă, mai ales dacă este preparat natural, fără aditivi. Nu este un produs prea gras, însă este condimentat și sărat, ceea ce ar putea să pună probleme celor cu probleme digestive sau hipertensivilor. Prosciutto crudo este o altă delicatesă pe care o putem consuma uneori. Rețeta originală presupune uscarea cărnii de porc crude, la care nu trebuie să se adauge niciun fel de aditivi (nitriți și nitrați în special). Dacă nu mâncăm în cantități mari (feliile se taie foarte subțiri) și eventual eliminăm partea de grăsime, avem parte doar de carne, deci o sursă bună de proteine.

Muşchiuleţul, de preferat

Deşi nu este o mare diferenţă între consumul de salam, cârnaţi, şuncă sau alte produse de acest gen, probabil, consideră medicul, ”cele în care se poate identifica muşchiul (carnea) sunt mai puţin periculoase decât cele omogenizate, deşi şi acestea conţin aditivi, sare, grăsime”.

Parizerul prezintă mari riscuri

Cele mai multe riscuri le prezintă parizerul pentru că aproape niciodată nu ştim ce conţine cu adevărat. Este un amestec omogenizat din care carnea reprezintă doar o fracţiune, probabil destul de mică. În rest, avem făină de soia, amidon din cartofi, E-uri (fosfaţi, coloranţi, substanţe pentru amplificarea gustului), grăsime animală. Nici carnea existentă nu ştim din ce parte a corpului animalului provine şi, în plus, unele mezeluri sunt injectate cu apă.

SFATUL SPECIALISTULUI

Cea mai sigură variantă: carnea proaspătă

Dr. Serban Damian

Dr. Serban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro

Consider că mezelurile ar trebui consumate numai ocazional, deoarece nu reprezintă o necesitate în alimentaţia noastră, iar pentru copiii cu vârsta sub 10-12 ani sunt chiar de evitat. Cea mai sigură variantă, dacă ne preocupă cu adevărat sănătatea familiei noastre, este să cumpărăm carne proaspată şi să o gătim acasă.” (dr. Șerban Damian)