Sistemul imunitar cuprinde celulele albe din sânge, anticorpi şi alte substanţe care luptă împotriva microbilor. În acest fel, organismul nostru este apărat de o serie de factori externi din mediu, viruşi, şi de aceea trebuie să ne protejăm, mai ales în anotimpul rece, când frigul are un impact mai mare asupra imunităţii. Iar schimbările bruşte de temperatură reprezintă, şi ele, un real test pentru corpul nostru. Dacă însă organismul este sănătos, pentru că îi asigurăm protecţia corespunzătoare, va rezista mult mai bine la stimulii exteriori.

Proteinele sunt esenţiale

O metodă de întărire a sistemului imunitar, care atenuează şi senzaţia de oboseală, sporind randamentul psihic este alimentaţia. Dacă ştim ce să alegem, vom ajuta organismul să îşi revină mai repede şi după efort. Proteinele animale de bună calitate, mai exact carnea, ouăle, laptele, brânza, procurate din surse sigure sunt esenţiale pentru corp. Proteinele animale ajută la regenerarea celulelor, refac organismul şi îi dau energie. De asemenea, proteinele vegetale de bună calitate trebuie incluse în alimentaţie. Ciupercile sunt foarte bune, iar avocado este fructul cu cea mai mare cantitate de proteine şi devine pe zi ce trece tot mai popular, fiind folosit în salate, guacamole etc.. Avocado conţine şi grăsimi sănătoase care ajută la întărirea sistemului imunitar. Alte opţiuni sănătoase şi recomandate sunt grepfruit, portocale, mandarine, varză, usturoi sau nuci şi migdale. ”În plus, am mai putea adăuga ardeiul gras, pătrunjelul, strugurii, broccoli, morcovii şi cartofii dulci pentru conţinutul de vitamina A, C şi aportul de fibre”, spune tehnicianul în nutriție Cori Grămescu.

Ordonarea priorităţilor pentru sănătate

Senzaţia de oboseală este o consecinţă a alimentaţiei dezechilibrate care este potenţată negativ de stres, de sedentarism şi de un program deficitar de odihnă. Toate acestea sunt în societatea actuală factorii cel mai des întâlniţi. Nutriţionistul ne explică cum trebuie să acţionăm pentru a ordona priorităţile: ”Când vorbim despre stimularea imunităţii trebuie în primul rând să ne concentrăm asupra adoptării unui program alimentar echilibrat, bazat cât mai mult pe legume şi fructe de sezon, seminţe crude, carne şi lactate din surse organice şi cereale integrale neprocesate, dacă se poate organice şi obligatoriu nemodificate genetic. Apoi trebuie să facem regulat activitate fizică de intensitate moderată şi să dormim cel puţin 7 ore pe noapte. Împreună cu o bună hidratare, asigurăm astfel organismului nostru resursele pentru a combate starea de slăbiciune şi oboseală”.

SFATUL SPECIALISTULUI

Reţeta universală a unui organism puternic

Cori Gramescu

Cori Gramescu, tehnician nutriție, www.cori.ro

”Alimentaţia naturală joacă un rol foarte important în echilibrarea stilului de viaţă, aşa că trebuie în primul rând să ne revizuim meniul. Câtă vreme mâncăm cantităţi suficiente de legume şi de fructe şi adăugăm moderat proteine de bună calitate, lactate fermentate natural, nuci şi seminte crude şi cereale integrale, asigurăm corpului nostru resursele pentru a avea o stare bună de sănătate şi un sistem imunitar puternic. Activităţile fizice practicate constant ne întăresc organismul şi ne ajută să reducem nivelul de stres resimţit, iar perioadele de odihnă de bună calitate sunt cele care ne asigură o bună refacere fizică şi mentală. Aceasta este reţeta universală a unui organism puternic şi a unei vieţi sănătoase!” (Cori Grămescu)