Beneficiile fasolei verzi

Fasolea verde este o sursă importantă de vitamine, printre care C, E, A și complexul de vitamine B. Vitamina C, în special, joacă un rol important în prevenirea infecțiilor și în ameliorarea mai rapidă a rănilor sau cicatricilor. La fel ca multe fructe și legume, fasolea conține mulți antioxidanți care sunt benefici pentru lupta organismului împotriva bolilor cardiovasculare sau cancerului. De asemenea, susține o bună sănătate a oaselor, fiind o sursă importantă de magneziu și calciu, dar și de oligoelemente precum mangan, zinc, fluor și cupru. 

  1. Tranzitul intestinal: fasolea verde este deosebit de bogată în fibre. Astfel, ajută tranzitul intestinal și te ajută în prevenția cancerului colorectal.  Este o legumă verde adesea recomandată în caz de constipație. 
  2. Menținerea greutății: pe lângă faptul că este diuretică, fasolea verde are avantajul de a fi și foarte sățioasă. Poate fi o gustare sănătoasă care să ne potolească foamea, evitându-se astfel produsele mai grase și nesănătoase. Este o legumă minunată în diferite diete, având un conținut scăzut de calorii. De asemenea, este o sursă bogată de fier și vitamine și, prin urmare, ajută la menținerea în formă. 
  3. Diabet: fasolea verde ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, este un aliment esențial pentru diabeticii de tip 2, de exemplu.
  4. Boli cardiovasculare: consumul de fasole verde ajută la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare, în special datorită conținutului de fibre solubile și insolubile. 
  5. Sistem osos: fasolea verde conține potasiu, care joacă un rol esențial în circulația sângelui. Prezența vitaminei K împiedică dezvoltarea bolilor sistemului osos. Pentru a evita acest lucru, va trebui să creșteți conținutul acestui nutrient din corpul dumneavoastră consumând fasole verde. De asemenea, vă garantează oase puternice.
  6. Antiîmbătrânire: consumul regulat al acestei legume va încetini îmbătrânirea pielii. Fasolea verde este o sursă importantă de vitamina A, care ajută la prevenirea procesului de îmbătrânire.

Fasole verde conservată

Bucură-te de această legumă tot timpul anului, pregătind din timp această simplă rețetă de fasole verde conservată. Se păstrează foarte bine în cămară timp de un an.

Ingrediente

  • 1 kg fasole verde
  • sare grunjoasă
  • apă
  • mărar verde

Mod de preparare: spală și curăță fasolea verde. Într-o oală, pune la fiert apă cu sare, iar când clocotește, aruncă fasolea verde pentru 2 minute, apoi o scoți și o dai sub un jet de apă rece. Sterilizează borcanele, apoi umple-le cu fasolea verde. Umple fiecare borcan ¾ cu apă și adaugă 1 lingură de sare grunjoasă. Deasupra așază mărarul verde. Strânge bine borcanele, apoi sterilizează-le la cuptor, la temperatură mică. Lasă-le 1 ½ ore după ce încep să fiarbă, după care oprește cuptorul. Lasă borcanele să se răcească în cuptor, apoi le poți depozita în cămară.

Fasole verde cu ciuperci și ceapă caramelizată

Dacă vrei să faci o schimbare de la clasica și mereu delicioasa mâncare de fasole verde, iată o rețetă simplă pe care o vei găti în doar 20 de minute.

Ingrediente:

  • 500 g fasole verde proaspătă
  • 250 g ciuperci
  • 2 cepe mari
  • 2 linguri smântână lichidă
  • 1 lingură miere lichidă
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 20 g unt 
  • sare piper 

Mod de preparare: curăță fasolea verde și fierbe-o la abur timp de 10 minute. Curăță și feliază subțire ciupercile și ceapa. Într-o tigaie, topește untul cu uleiul de măsline, apoi călește ceapa pentru 5 minute, până când se caramelizează, fără a se arde. Adaugă mierea și amestecă bine. Amestecă fasolea verde și ciupercile și continuă să gătești timp de 10 minute. Adaugă smântâna lichidă, condimentează cu sare și piper, apoi amestecă totul. Servește-o fierbinte, ca atare, sau alături de pește sau cotlete de berbecuț.

Consumată crudă sau gătită, în preparate reci sau calde, în salate sau ca garnitură, fasolea verde rămâne un pariu sigur atât pentru mesele noastre, cât și pentru sănătate.

Sursa foto: Shutterstock

(material publicitar realizat in colaborare cu Selgros)