Reguli de bază

  • Bea ceai verde. Substanţele antioxidante din ceaiul verde au importante proprietăţi de activare a metabolismului.
  • Începe-ţi ziua cu o cafeluţă. Cofeina determină, și ea, o accelerare uşoară a metabolismului.
  • Condimentează-ţi meniul cu arome picante (gustul iute intensifică arderile).
  • Fără alimente „albe” (pâine albă, orez şi zahăr rafinat) și respectă cele trei mese pe zi.
  • Începe să faci exerciții fizice (alergare uşoară, mers rapid, urcarea scărilor), pe care să le practici de cinci ori pe săptămână. Mișcarea cardio creşte rata metabolică şi vei arde mai multe calorii și după ce ai depus efort.
  • Nu uita să te hidratezi suficient și să te odihnești.
  • Înainte de a începe orice tip de dietă este recomandat sfatul medicului de familie.

 

Ziua a 1-a

Mic dejun: 125 ml iaurt natural simplu, un fruct (măr, piersică).

Prânz: Un bol cu orez brun fiert și 200 g salată de legume – Amestecă felii subţiri de dovlecel, roşii, ceapă, ardei şi morcovi rondele cu ulei de măsline şi oţet balsamic. Serveşte-le reci sau dacă preferi calde, ții legumele în cuptor la foc potrivit 40 de minute.

Cină: Peşte cu lămâie – Alege 100 g file de peşte oceanic (cod, somon, macrou), pe care le ungi cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente. Pune-le pe grătarul încins şi lasă-le 15 minute. Serveşte-le cu salată verde sau cu alte legume.

Ziua a 2-a

Mic dejun:125 ml iaurt natural simplu, un miez de nucă mărunțit şi câteva stafide.

Prânz: 300 g salată de crudităţi – Amestecă doi morcovi raşi şi o bucată de ţelină cu ierburi aromate la alegere (mărar, pătrunjel, chimen, rozmarin), 100 g brânză de vaci sau cremă de urdă, o felie de pâine integrală.

Cină: Paste integrale cu roşii – Fierbe 50 g de paste şi serveşte-le cu sos de roşii, două linguriţe de ulei de măsline și busuioc.

Ziua a 3-a

Mic dejun: 50 g cereale integrale (ovăz, secară), câţiva fulgi de nucă de cocos, o lingură de miere, 200 ml lapte degresat.

Prânz: 300 g salată de pui – Piept de pui (fără piele) pe grătar, tăiat bucăţele şi pus într-un bol cu crudităţi (morcovi, castraveți, ardei, salată verde).

Cină: Pui cu legume – Condimentează un piept de pui (fără pieliţă) cu sare, piper, ghimbir, mărar tocat, frunze de dafin şi suc de lămâie. Adaugă fasole verde şi bucăţele de praz şi lasă-le să fiarbă în abur timp de 20 de minute.

Ziua a 4-a

Mic dejun: Iaurt cu câteva boabe de migdale/fistic/nuci şi praf de scorţişoară.

Prânz: 250 g salată de vară cu brânză (o roșie, un ardei gras, un castravete, salată verde la discreţie, asezonate cu o lingură de ulei de măsline), 50 g brânză telemea taiată cubulețe.

Cină: 250 g salată de ton (o cutie mică de ton conservat în suc propriu, salată verde, porumb, lămâie, un praf de sare) și două felii de pâine prăjită.

Ziua a 5-a

Mic dejun: Ochiuri româneşti – Fierbe în apă un ou proaspăt şi serveşte-l cu o un praf de sare și o legumă la alegere, alături de o felie de pâine de secară/prăjită.

Prânz:150 g pui la cuptor (piept de pui fără piele într-un sos făcut din apă, ulei de masline, suc de lămâie şi condimente) cu 150 g garnitură de morcovi şi mazăre, fierte în abur.

Cină: 250 g salată din două roşii, frunze de salată verde, câteva măsline negre și 50 g mozzarella. Asezonează totul cu ulei de măsline, piper şi frunze de busuioc tocate.

Credit foto: 123rf.com