Un regim alimentar care nu include suficienți carbohidrați poate slăbi organismul. Pentru a evita scăderea nivelului de energie consumă cereale, paste și pâine din făină integrală, excelente surse de carbohidrați.

Gustă din puterea magneziului!

Magneziul este inamicul numărul unu al stărilor de oboseală și epuizare. Îl găsești în tofu, în semințele de floarea soarelui și de susan, în legume, cereale nerafinate, avocado și banane. Nu te baza pe simplul fapt că dacă ai luat o masă copioasă, aceasta îți va asigura și nivelul optim de energie, necesar pentru întreaga zi. Contează valoarea nutritivă a alimentelor, dar și momentul în care le-ai consumat. Cea mai mare atenție trebuie să o acorzi micului dejun, deoarece acesta îți va stabili starea de dispoziție încă de dimineață.

”Pompează” fier!

Oboseala fizică și mentală poate fi cauzată de un deficit de fier în organism. Fierul nonheminic îl poți lua din cereale, fructe legume etc., însă organismul absoarbe doar 5%. În schimb, fierul heminic asigură o absorbție crescută cu până la 25%. Include în dietă carne roșie, gălbenuș de ou și pește.

Nu uita de vitamina C

Pentru a favoriza absorbția fierului în organism, nu uita să iei vitamina C. O găsești mai ales în citrice, kiwi, broccoli, ardei, conopidă și varză de Bruxelles.

Întărește-ți sistemul imunitar!

Trăiască usturoiul (atât crud, cât și capsulele cu extract de usturoi) și proprietățile antivirale ale alicinei, un ingredient activ din usturoi. Pentru a-i intensifica efectele benefice, adaugă-l în mâncarea gătită abia după ce o iei de pe foc.

Ce băutură energizantă preferi?

Avem două recomandări de băuturi energizante naturale, pe care le poți prepara acasă.

  • 4-5 curmale tăiate bucățele, o cană de lapte degresat, un vârf de linguriță de scorțișoară pudră. Amestecă ingredientele și consumă-le la temperatura dorită.
  • ½ linguriță lemn dulce măcinat, 250 ml de apă, o lingură de chimen. Fierbe apa, pune-o într-un termos și apoi adaugă celelalte ingrediente.

Ce trebuie să eviți!

Nu sări peste mese sau gustări, nu consuma alimente prăjite sau cu multe grăsimi si nu consuma chipsuri și sosuri grele. De asemenea, evită să bei alcool sau băuturi carbogazoase (le poți înlocui cu suc de roșii, de grepfruit sau lapte). Nu mânca pâine albă, biscuiți, orez alb, zaharuri rafinate sau miere de albine.

 

Credit foto: 123rf