Se spune că este mai greu să te îngraşi, decât să slăbeşti. Părerile sunt împărţite, dar cert este că pentru a reuşi să acumulezi un kilogram ai nevoie de un plus de 3500 de calorii.

Creşterea în greutate ar trebui să se producă pe parcursul a mai multe luni, ca şi în cazul dietelor de slăbire importante. Altfel este periculos deoarece ingerarea unor cantităţi prea mari şi mâncatul dezordonat pot determina ca nivelul lipidelor şi al glucidelor din organism să crească rapid şi să provoace apariţia diabetului zaharat. Cel mai indicat este un meniu bogat, echilibrat, în care alimentele să fie de calitate şi să alcătuiască o dietă de îngrășare uşor de respectat. O formulă generală este: 55-60% glucide, 12-15 % proteine şi 25%-30% lipide, toate într-o porţie cu 500 de calorii în plus faţă de necesarul zilnic.

Pe toate posturile de televiziune şi în reviste apar numai ”diete de slăbire”. Ideal ar fi să nu fie nevoie nici de una, nici de alta (n.r.: dietă de îngrăşare şi cea slăbire), în cazul recomandării unor astfel de meniuri, ideal ar fi ca în primă fază să existe un control medical amănunţăt, care să excludă o situaţie patologică gravă”, consideră doctorul Ciprian Constantin.

5 mese pe zi

Pentru o dietă sănătoasă de îngrăşare se poate folosi şi metabolismul bazal ca referinţă (n.r.: câtă energie consumă o persoană, în mod normal, fără a ţine cont de activităţi). Pentru a putea lua în greutate se estimează acest metabolism bazal, în care se apreciază activităţile zilnice, şi faţă de suma lor se face o suplimentare a dietei cu 500 kcal. Oricum, acest lucru se poate întâmpla si în mod constant, având în vedere alimentaţia hipercalorică a zilelor noastre”, ne-a spus medicul.

Alimentele alese ar trebui să aibă o densitate calorică mare şi să fie bogate în nutrienţi (fructe, cereale integrale, legume, alune, seminţe, măsline); extracaloriile apar si din topping-uri (unt, margarina, maioneza, ulei de măsline, brânză, etc.).

Dieta ar trebui să fie alcătuită din 5 mese zilnic, adică 3 mese principale şi 2 gustări, gustarea ar trebui să includă fructe uscate, alune şi/sau seminţe, iar ce e de reţinut este că supele cremă aduc un conţinut mare caloric. De asemenea, laptele integral şi sucurile naturale fresh aduc calorii multe.”, a mai explicat specialistul.

Dr. Ciprian Constantin

Dr. Ciprian Constantin, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Şef Departament Nutriţie şi Diabet – Spitalul Militar Central ”Carol Davila”.

Credit foto: Flickr.com