Respectarea unor principii de nutriţie nu înseamnă o dietă strictă, ci un plan care poate fi urmat pe o perioadă pe care tu o decizi. Efectele benefice le vei observa chiar după câteva zile. Poţi începe ziua cu un mic dejun bazat pe alimente bogate în proteine, cum ar fi ouă, brânză sau iaurt ori lapte cu cereale integrale. Poţi alege şi fructe proaspete. Sunt saţioase şi îţi dau energie. Prânzul e bine să fie mai consistent şi să conţină proteine şi legume sau verdeţuri, iar cina să includă un meniu uşor, dar fără carbohidraţi (paste, pâine, cereale). Între mese poţi servi o gustare uşoară ca un suc natural din fructe proaspete, un fruct, legume sau un iaurt.

Fructele şi legumele

Este bine să se regăsească în alimentaţia de zi cu zi, datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin. Iar fibrele ajută mult procesul de digestie. Alege produse proaspete pentru a beneficia din plin de substanţele nutritive. De cât ai nevoie: minimum 200 g de fructe şi minimum 300 g legume.

Verdeţurile

Extrem de valoroase datorită conţinutului lor bogat în vitamine şi minerale, verdeţurile de primăvară (spanacul, urzicile, ştevia, loboda, leurda, ceapa verde) ar trebui să se regăsesească zilnic pe masă, mai ales în stare proaspătă. Pot fi consumate în salate sau ca mâncăruri. Au puţine calori, însă sunt bogate în potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu, dar şi vitaminele A, B3, B6, C, K sau acid folic. De cât ai nevoie: 100-200 g/zi.

Lactatele

Produsele lactate care conţin fermenţi probiotici revigorează organismul, întăresc sistemul imunitar şi favorizează o bună digestie. De cât ai nevoie: 200 ml lapte, 150 ml iaurt, 100 g brânză.

Cerealele integrale

Sunt o sursă excelentă de fibre, sunt foarte bune pentru metabolism şi se recomandă consumul lor la micul dejun. De cât ai nevoie: 50 g/zi.

Carnea

Consumă carne cu moderaţie şi în cantitate mică. Optează pentru gătitul pe grătar sau la aburi, iar peştele poate fi cea mai indicată alegere. De cât ai nevoie: 150g carne albă (pui, peşte), 200 g carne roşie de două ori pe săptămână.

Mirodeniile 

Condimentele cu ierburi aromatice, ca busuioc, cimbru, rozmarin, au proprietăţi detoxifiante şi dau un gust deosebit mâncării şi salatelor. De cât ai nevoie: în funcţie de preferinţe.

Apa

Este un aliat excelent pentru sănătate. De cât ai nevoie: 1,5 – 2 l/zi.

Nu uita!

– Odihneşte-te pentru a-ţi reface cât mai bine organismul. Încearcă să dormi 7-8 ore pe noapte şi să îţi faci un program pe care să îl respecţi.

– Activitatea fizică nu trebuie neglijată. Facilitează tranzitul intestinal, îţi dă o mai bună stare de spirit şi te menţine în formă.

SFATUL SPECIALISTULUI

Alimente vegetale cu plus, iar de origine animală cu minus

Dr. Serban Damian

Dr. Șerban Damian

Primăvara este cu adevărat anotimpul cel mai potrivit pentru a face o detoxifiere reală a organismului, cu condiția să facem anumite modificări în regimul alimentar. Cea mai importantă modificare este reducerea (sau chiar eliminarea) alimentelor de origine animală, crescând proporțional consumul de alimente de origine vegetală. Trebuie să introducem în regim orice plantă care răsare în această perioadă – ceapă verde, ridichii, lobodă, stevie, fructe de sezon. Aceste alimente sunt importante resurse de sănătate, pentru că aduc o cantitate semnificativă de vitamine, minerale și diverşi fitonutrienți. Este de preferat să consumăm legumele și fructele în formă crudă atunci când se poate, însă în aceeași măsură sunt hrănitoare și legumele gătite sub formă de supe sau tocănițe. Adăugați în toate acestea plante aromatice pentru a potența gustul și aroma, folosiți cu măsură uleiuri vegetale pentru a crește consistența și valoarea energetic. Cu puțină imaginație puteți să vă gătiți o mulțime de preparate nu doar foarte gustoase, ci și extrem de hrănitoare, cu proprietăți de prevenire a afecțiunilor de tot felul.” (Dr. Șerban Damian, Nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro).