Dieta Paelo cunoscută şi sub denumirea de ”dietă a oamenilor din caverne” ar ajuta la pierderea multor kilograme în timp record și presupune excluderea, în principiu, a alimentelor procesate și a preparatelor semicongelate. Mai exact, permite consumul alimentelor care erau disponibile pentru populaţiile de vânători și de culegători din paleolitic: o largă varietate de legume și de fructe proaspete, carne (de la animale hrănite cu iarbă verde), pește, fructe de mare, ouă, semințe, nuci și alte surse sănătoase de uleiuri (măsline, nuci de macadamia, avocado, nucă de cocos). Nu sunt permise: cereale, lactate, cartofi, leguminoase, alune, sare, uleiuri rafinate, alimente procesate (zahăr, pâine, paste etc.).

În istorie au fost semnalate informații despre acest tip de alimentație, însă metoda a ajuns să fie în mare vogă în vremurile moderne în 2010, după ce a fost publicată de cercetătorul american și expert în nutriţie dr. Loren Cordain.

Cafeaua nu este permisă

Alimentația Paleo exclude consumul de cafea, susține dr. Loren Cordain. Explicația constă în faptul că dieta se concentrează pe nutrienți consumați în mod natural și alimente anti inflamatorii. Celor care le este greu să renunțe la ritualul cafelei de dimineață le este recomandat ceaiul verde, care are un conținut mai ridicat de antioxidanți și un nivel mai scăzut de cofeină.

Beneficii medicale

Unele studii susțin că dieta Paleo reduce la jumătate riscul de cancer intestinal, susțin printre alții cercetătorii de la Universitatea Emory (Atlanta), printr-un studiu publicat în American Journal of Epidemiology.

O dietă pe termen limitat

Am cerut sfatul medicului Gabriela Man. Specialistul consideră că ”Regim este echilibrat, practic se bazează pe legume și fructe cu indice glicemic mic (exclude zahărul și amidonul “prost”, alimentele procesate, făinurile cerealiere), combinate cu surse de proteine de calitate. O singură observație: permite consumul de oleaginoase (alune, migdale, nuci, arahide), însă nu cele prăjite cu multă sare, ci crude. Este însă o dietă de slăbire, nu poate fi un regim de croazieră, lung, deoarece are multe restricții. Eu reintroduce în regimurile de întreținere amidonul de calitate (cartofii mov, cartofii dulci, orezul basmati, făina specială cu indice glicemic scăzut Dr. Man – slăbești mâncând”, leguminoasele (năut, linte, soia, mazăre), înlocuitorii naturali de zahăr (extract de stevia, sirop de agave, fructoza, zahărul de cocos). Și atunci succesul este garantat. Persoana doar slăbește și se și menține. Țelul unui grăsuț este să își mențină greutatea optimă, nu doar să slăbească”.

Nu duce la malnutriție

Există și controverse cu privire la această variantă de slăbire, criticii considerând că dieta poate duce la malnutriție. Doctorul Gabriela Man declară: ”Nici vorba de malnutritie. Practic regimul se bazează pe o gamă largă de legume și fructe cu impact scăzut pe glicemie, bogate în antioxidanți, minerale, vitamine, enzime, combinate cu surse de proteine de foarte bună calitate.

Rezultate rapide pentru cei cu grupa 0

Căror tipuri de oameni considerați că le este recomandată? Tuturor, spune medicul, cu rezerva afecțiunilor în care anumite grupe de alimente sunt contraindicate, acestea urmând a fi scoase din meniuri. ”De exemplu, la cei cu artrita gutoasă nu poate fi recomandată și utilizată, din cauza aportului foarte mare în proteine. Dar în special cei cu grupa de sânge 0 vor reacționa foarte bine, rapid.”, explică dr. Man.

 

Trebuie avut în vedere planul de întreținere

”Constat că avem multe variații pe aceeași temă, când e vorba de slăbire. Este benefică pentru slăbire combinația de legume și fructe cu indice glicemic scăzut și proteine de caliatte. De data aceasta îi spunem dieta Paleo. Este un regim de slăbire echilibrat și garantez, eficient! Evident, se fac corecții în funcție de persoană. Revin la cea mai importantă observație: nu este decât o dietă pentru slăbit, însă la finalizarea ei să aveți planul regimului de întreținere în minte. Nu va puteți întoarce la consumul acelor alimente care v-au îngrășat și îmbolnăvit, în esență surse de zahăr și amidon de proastă calitate. (Dr. Gabriela Man, specialist siguranța alimentului și sănătatea populației)

nutritionist Gabriela_Man

Gabriela Man

Credit foto: 123rf.com