Una dintre pricipalele măsuri menite să contracareze efectele nedorite ale înaintării în vârstă este controlul alimentației, care trebuie adaptat la noile schimbări pe care le suferă organismul și să favorizeze arderea grăsimilor, la dinamizarea nivelului de energie și la minimizarea riscului de a dezvolta anumite boli.
Iată ce trebuie sa consumi cu precădere după vârsta de 40 de ani
Semințe de in
Semințele de in sunt bogate în acizi grași omega-3, grăsimi esențiale pentru ascuțimea minții și a sănătății inimii. În plus, sunt excelente pentru flora stomacului, deoarece sunt bogate în fibre, ceea ce asigură o digestie excelentă.
Somon salbatic
Peștele gras precum somonul este bogat de asemenea în omega-3 și este o sursă bogată de proteine. Asigura senzația de sațietate și la menținerea elasticității pielii și a unui ten luminos.
Avocado
Bogat în grăsimi sănătoase, avocado menține fermitatea tenului, a sănătății părului și ajută la scăderea tenisunii arteriale, datorită conțintului de potasiu.
Nuci, alune
Sunt cele mai sățioase gustări, bogate în fibre, grăsimi sănătoase și proteine, iar nutrienții conținuți ajută la combaterea diabetului și a bolilor de inimă.
Varză murată
Varza murată este plină de probiotice, ceea ce o face un aliment esențial pentru femeile de peste 40 de ani.
Ciocolata neagră
Ciocolată neagră este bogată în flavonoizi, care protejează inima și reduc riscul de apariție a diabetului și scad tensiunea arterială. Trebuie alese sortimentele cu cel puțin 70% cacao.
Salate, legume verzi
Legumele cu frunze verzi precum spanacul sau kale conțin surse bogate de vitamina K, luteină, folat și calciu, dar și beta caroten, care ajută la buna funcționare a memoriei.
Fructe de pădure
Au o concentrație foarte mare de nutrienți și sunt alimente-minune. Ajută la controlul senzației de foame și sunt surse concentrate de antioxidanți și de fitochimicale.
Opinia specialistului
Andreea Zegheanu, nutriționist, www.zeandreea.com
Sunt necesare multe proteine, calciu și vitamina D
Trecerea pragului de 40 de ani aduce după sine modificări fiziologice la nivelul tuturor sistemelor din organism. Atenție deosebită trebuie acordată consumului de proteine, calciu și vitamina D pentru a încetini pierderea de masă osoasă și musculară. În plus, scăderea ratei metabolice favorizează depunerea țesutului adipos, iar aceasta, crește riscul dezvoltării de boli cardio-metabolice și anumite cancere.
Asigură-te ca bifezi cel puțin 25g de fibre pe zi. Ovăzul, tărâțele de psyllium și vegetalele sunt o sursă excelentă de fibre solubile. Acestea au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău/ LDL.