Mâna Maicii Domnului sau caprifoiul

Originar din Asia, din Japonia și Coreea, caprifoiul este iubit pentru parfumul lui dulce și delicat, dar mai ales pentru proprietățile sale vindecătoare. La noi i se mai spune Mâna Maicii Domnului, deoarece floarea arată ca o palmă deschisă, care emană o aromă divină, mai ales dimineața devreme. Este una dintre cele mai rezistente plante cățărătoare aromate.

Planta se dezvoltă repede și are nevoie de un suport puternic, un gard înalt sau niște scări de lemn montate lângă fereastră sau lângă terasă. Preferă solul umed, dar un loc însorit, și tolerează ușor solurile argiloase.

Frunzișul crește bogat, de un verde închis, și rezistă iarna chiar și în perioadele geroase. Florile cresc în buchete și își schimbă culoarea de la alb pur la galben pe măsură ce se ofilesc. Există și soiuri de caprifoi cu fructe comestibile, dar cele mai folosite sunt florile acestei plante din care se fac diverse decocturi și ceaiuri pentru diverse afecțiuni legate de rinichi, stomac, aparat genital sau digestiv.

Caprifoiul se poate înmulți prin marcotaj, adică prin îngroparea ramurilor tinere ușor lemnificate în pământ, lângă planta mamă, sau prin butași tăiați la 5 ochiuri după ce se ofilesc florile. Caprifoiul înflorește bogat dacă este tăiat primăvara, curățat de toate uscăturile și ramurile prea fragile. Se lasă doar ramurile puternice care se leagă pe suport și care se vor dezvolta și se vor ramifica de-a lungul verii.

Glicina, cascadă de flori și parfum

Primăvara, în lunile aprilie sau mai, ciucurii mari, cu flori albe și mov ai glicinei transformă orice grădină într-un colț de rai. Această plantă, cunoscută de specialiști drept Wisteria, este deosebit de rezistentă și va crește zeci de ani în grădină, dacă este plantată în locul potrivit. Ea are nevoie de un spațiu însorit și larg și de un suport puternic, precum arcadele din lemn și metal.

Nu este pretențioasă în ceea ce privește solul, dar este bine să aibă un pământ bine drenat și îmbogățit anual cu îngrășăminte. Glicina se taie primăvara devreme și apoi în luna august, pentru a obține o nouă înflorire la sfârșit de vară.

Dacă nu a înflorit de câțiva ani, trebuie să tai cu o cazma bine ascuțită, balotul de rădăcini superficiale de pe margini. Astfel, planta va fi nevoită să producă noi rădăcini, noi lăstari și muguri de flori.

Plante cățărătoare aromate

Zorelele, florile dimineților senine

Plante cățărătoare cu peste 500 de specii, zorelele sunt originare din America Centrală. Ele cresc rapid în sezonul cald și înfloresc toată vara, iar multe dintre specii au flori parfumate, mai ales cele albe și roz. Pentru a înflori abundent, zorelele au nevoie de un spațiu plin de soare.

Se plantează de obicei pe gardurile cu expoziție estică și sudică, iar rădăcinile trebuie udate constant în zilele calde de vară. Cu cât este mai bogat substratul cu materii organice, cu atât zorelele vor înflori mai abundent.

Le poți folosi să maschezi un zid sau un gard vechi, să îmbraci un panou care separă terasa sau să îmbraci chioșcul de lemn din grădină. Zorelele se cultivă din semințe și sunt plante anuale, dar au o creștere rapidă și încep să înflorească la două luni după ce au fost plantate.