Zilele Moșilor din luna martie sunt zile bune, așa cum sunt moșii, cu suflet bun. Multe vorbe de duh și povești spun că moșii din luna martie anunță primăvara caldă, vremea bună pentru munca la câmp, pentru arat și semănat.

Moșii vor aduce ploile calde și vor ajuta grâul să încolțească, și tot Moșii de primăvară înverzesc pădurile, înfloresc pomii și aduc belșug la omul gospodar.

Cine sunt moșii din tradițiile românești

Cine nu știe poveștile vechi cu Moș Crăciun, cu Moș Ajun sau cu Moș Ene?! Sunt moși buni, bunici și străbunici, cu vorba blândă și sufletul darnic. Nu vei găsi în tradițiile românești nicio legendă despre moși răzbunători și răi, așa cum găsim adesea despre Baba Dochia sau Baba Cloanța.

Ba chiar ne aducem aminte de Fata Babei cea Rea și Fata Moșului cea Bună și multe povești încep cu formula liniștitoare…. dragii moșului, a fost odată ca niciodată…

Zilele Moșilor de-a lungul anului

În cultura noastră populară, moșii reprezintă bunii și străbunii plecați pe lumea cealaltă, de unde ne veghează cu sufletul lor bun. De aceea, românii au închinat 20 de zile din an praznicului moșilor, adică străbunilor noștri.

De patru ori sărbătorim moșii pe an: „Moșii de primăvară” (de Mucenici), „Moșii de vară” (sâmbata dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbată dinaintea Duminicii când este lăsatul secului de carne).

Când încep Zilele Moșilor din martie

După unele tradiții, prima zi a Moșilor de primăvară este 9 martie, zi în care sunt prăznuiți cei 40 de mucenici, iar gospodinele pregătesc mucenici fierți sau copți, alături de 40 de pahare de vin.

Tradiția mai spune că Zilele Moșilor care vin imediat după Zilele Babelor vor ține din 9 martie până pe 18 martie, deoarece moșii sunt în număr de 9.  

În această perioadă, vremea se încălzește, lumina soarelui sporește, încep să încolțească grânele pe câmp și verdețurile în grădină, apar urzicile și untișorul, încep să înflorească pomii fructiferi.

Zilele Moșilor aduc belșugul în gospodăria omului harnic, îmbunează vremea, au grijă de copiii mici și de sănătate.

Obiceiuri și superstiții în Zilele Moșilor de primăvară

În unele zone din țară, în special prin Oltenia, există obiceiul ca în ziua de 9 martie, când este prima zi de Moși, să se afume prin casă cu tămâie, să se alunge relele și bolile.

În multe regiuni, ziua de 9 martie este zi de praniz, femeile nu deretică și nu scot gunoiul din casă. Ele trebuie să facă curat cu o zi înainte, altfel vor avea griji mari tot anul.

De asemenea, în Zilele Moșilor nu se iau ouăle din cuibare, să pice găinile cloșcă și să facă mulți pui.

Tot în ziua de 9 martie, trebuie să verși puțin vin roșu la pomii din curte și din livadă, să aibă roadă bună tot anul.

Cum se citește vremea când vin Moșii

Moșii ne arată vremea la început de primăvară și cum sunt zilele lor, așa ne este și nouă norocul de vreme bună sau rea.

Tradiția spune că așa cum va fi vremea de 9 martie, așa va fi timp de 40 de zile. Iar dacă pe 9 martie este frig, ninge sau plouă, iarna va rămâne până la Sfântul Gheorghe.

Dacă plouă de 9 martie, trebuie să adunăm apa de ploaie pentru că este bună pentru durerile de ochi și de cap.

Se mai spune că dacă plouă de Mucenici, va ploua și va fi rece și de Paște.

Oamenii mai spun că, dacă tună și vine ploaie caldă de Mucenici, va fi vară bună și rodnică. Dar dacă tună și plouă înainte de 9 martie, va fi vara secetoasă.

Copiii trebuie să iasă în fața casei și să bată pământul cu ciomege să alunge frigul și iarna. Acest obicei se mai păstrează de 9 martie în unele zone ale țării și se spune că aduce sănătate în familie și ocrotește animalele din gospodărie.