Orice câine, crescut în apartament sau la curte, trebuie obişnuit din primele luni de viaţă cu periatul blăniţei. Cu atât mai mult dacă are blana lungă şi mătăsoasă. Cât despre îmbăiere şi şamponare, sunt absolut necesare după ce s-a jucat pe afară şi a intrat în toate gropile cu nisip sau noroi. Trebuie doar să foloseşti şampoane speciale pentru câini, mai puţin dure decât şampoanele tale. Iar, când descoperi ghemotoace de fire încâlcite în blana lui, taie-le cu grijă să nu îl răneşti.

Blana scurtă şi deasă este cel mai uşor de îngrijit, dar câinii care au o asemenea hăinuţă pierd mult păr. Este bine să îi perii o dată la două, trei zile, în sensul de creştere al firelor de păr. Lunar, poţi folosi după periaj un balsam cu ulei de jojoba, să fie blana mai lucioasă.

Pieptănarea: perie cu dinţi lungi şi tari, mănuşă de cauciuc specială.

Baia: o dată pe săptămână.

Blana lungă şi mătăsoasă are nevoie de îngrijire zilnică. Firele moarte trebuie înlăturate cât mai des, să nu apară noduri de fire încâlcite. Blana fină se încurcă foarte uşor, iar prietenul tău patruped nu se descurcă singur să aibă grijă de ea.

Pieptănare: perie cu dinţi din plastic moale sau din fire de păr moi.

Baia: de două ori pe lună.

Blana ondulată sau creaţă nu este chiar atât de dificil de îngrijit pe cât pare. Dacă este o blăniţă creaţă, dar aspră, este suficient să o perii o dată pe săptămână. Dacă firele sunt moi şi lungi, fă-ţi timp mai des pentru toaleta câinelui tău. Mai întâi, perie blăniţa la suprafaţă, să descurci buclele, şi apoi în profunzime.

Pieptănarea: perie sau pieptăne cu dinţii rari.

Baia: o dată pe săptămână.

!!! Util: Cumpără şi o foarfecă mică să tai blana lungă de la lăbuţe care se murdăreşte cel mai repede.

sursa foto: Flickr.com