În general, petele de ruj de pe țesăturile obișnuite din bumbac sau din fibre sintetice se curăță folosind fixativ de păr. Se pulverizează fixativ pe ruj, se lasă câteva minute să se usuce bine, și apoi se spală zona cu apă și detergent. Dacr când este vorba de bluze din lână sau din mătase și materiale delicate de vară, lucrurile se complică. Noi îți propunem câteva metode care le-ar putea simplifica.

Cum scoți petele de ruj de pe mătase sau șifon

Aplică o fâșie de bandă adezivă sau scotch peste pată, dar ai grijă să nu apeși. Lipiciul va curăța rujul în exces, de deasupra materialului. Apoi presară făină sau praf de copt pentru a absorbi grăsimea. Lasă praful de copt să acționeze mai mult timp și repetă acțiunea, dacă este cazul. La final, dacă mai sunt urme de ruj, spală haina de mână cu un detergent delicat.

Hainele de lână pătate

Lâna este, poate, fibra cea mai delicată și mai greu de curățat. Nu folosi niciodată produse pe bază de alcool sau amoniac, fixativ pentru păr sau șervețele dezinfectante. Alcoolul, clorul sau amoniacul distrug fibrele pufoase din lână și le fac mai aspre. Cel mai bine este să folosești puțin șampon sau săpun lichid pentru mâini care degresează rujul și dizolvă culoarea. Freacă ușor cu apă caldă și șampon zona pătată, apoi, după ce ai scăpat de pată, lasă haina la uscat. Dacă este nevoie, o poți duce la o curățătorie chimică.

Ruj pe obiectele din piele

Dacă ți-ai pătat geanta sau jacheta din piele naturală cu ruj, folosește în primul rând miez de pâine albă să freci petele. Apoi tamponează ușor cu o batistă curată și alcool izopropilic și ai grijă să nu apeși prea tare, ca să nu decolorezi pielea.

sursa foto: 123rf.com