Oțetul testează aciditatea solului din curte

Un test simplu și rapid îți arată dacă ai pământ acid sau alcalin în grădină. Pune o mână de pământ fărâmițat într-un bol și toarnă o ceașcă de oțet din vin peste el. Dacă pământu începe să făsâie și să facă bule, este alcalin. Dacă nu, înseamnă că este un sol acid. Iar pentru a determina acasă gradul de aciditate, te ajută praful de copt. Amestecă o mână de pământ cu o jumătate de ceașcă de apă și o jumătate de ceașcă de praf de copt. Cu cât pământul scoate mai multe bule și sfârâie, cu atât este mai acid.

Curăță lamele mașinii de tuns iarba

După ce ai tuns iarba din curte, nu lăsa lamele mașinii pline de resturi vegetale și pământ. Curăță-le cu o cârpă uscată și apoi șterge-le bine cu altă cârpă înmuiată în oțet. Așa previi rugina și deteriorarea lamelor, care se vor păstra mai mult timp bine ascuțite.

Previne îngălbenirea plantelor

Dacă se întâmplă ca frunzele unor plante acidofile să se îngălbenească brusc, udă-le mai des cu o cantitate moderată de apă, în care adaugi câteva linguri de oțet. Îngălbenirea frunzelor poate avea legătură cu aciditatea solului, iar oțetul ajută plantele să își revină.

Favorizează înflorirea hortensiilor și a azaleelor

Cele două plante, hortensiile și azaleele, sunt iubitoare de sol acid și numai condițiile prielnice din pământ le ajută să înflorească abundent. La început de vară, când se pregătesc să apară noii boboci de flori, adaugă oțet în apa cu care le uzi, mai ales dacă este o apă calcaroasă și dură.

Tratează bolile plantelor

Oțetul te poate ajuta să ții bolile și dăunătorii departe de legumele și florile tale. El combate mucegaiul, rugina frunzelor și ciupercile care lasă pete negre. Amestecă 200 ml de oțet alb cu 2 litri de apă și pulverizează frunzele bolnave în fiecare dimineață și seara, imediat după apusul soarelui.

Te scapă de păpădie și iarba care crește printre dalele de beton

Atacă ierburile și păpădiile care cresc pe lângă trotuar sau printre dalele din grădină cu oțet, fără să îl diluezi. Udă de câteva ori ierburile cu oțet și, încet, încet, acestea se vor usca și nu vor mai crește acolo unde nu dorești.

sursa foto: 123rf.com