Cuțitele cu care tai carnea grasă, răzătoarea pe care dai brânza sau sitele din mașina de tocat se încarcă de grăsime și trebuie spălate bine cu apă și detergent, pentru a le curăța. Dar detergenții din comerț îți usucă pielea, oricât de buni par la început, și pot afecta și căile respiratorii, dacă au un parfum prea concentrat. Mai bine îți faci singură o soluție care degresează toate ustensilele din bucătărie, fără să îți afecteze sănătatea.

Oțetul, de bază pentru un degresant bun

Pentru o soluție bună de curățat orice tip de grăsime din bucătărie ai nevoie de oțet alb și de săpun natural lichid. Combină o ceașcă de oțet cu o jumătate de ceașcă de săpun lichid natural (pe bază de uleiuri vegetale), o linguriță de praf de copt, 500 ml de apă caldă și câteva picături de ulei esențial de lămâie sau de levănțică, în funcție de preferințele tale. Pune toate ingredientele într-un recipient cu difuzor și agită foarte bine înainte de fiecare utilizare. Săpunul natural lichid poate fi găsit în magazinele dedicate cosmeticelor naturale și are un preț mediu de 10 – 15 lei pentru 100 ml.

O soluție fără contraindicații

Pulverizează soluția pe orice aparat sau ustensilă din bucătărie pe care vrei să o cureți de grăsime și spală bine apoi cu un burete și apă caldă. Vei vedea cât de eficientă este! În plus, poate fi folosită pentru orice obiect din bucătărie, inclusiv pentru tacâmurile copiilor care au probleme cu alergiile. Este eficientă și pe plita de aragaz, și în cuptorul cu microunde, iar dacă stratul de grăsime este mai gros, trebuie să o lași câteva minute să îl înmoaie și să îl dizolve bine.

sursa foto: 123rf.com