Dincolo de penajul lor colorat, papagalii au o personalitate complexă, se pot înțelege cu oamenii și pot învăța multe, dacă sunt dresați corespunzător. Dacă ești tentată să adopți unul sau mai mulți papagali, nu te uita doar la frumusețea penajului multicolor. Iată câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre cele mai comune specii de colivie, ca să faci alegerea corectă.

Perușii, mici și jucăuși

57536215 - the close view of parakeet

Spre deosebire de rudele lor mai mari, perușii sunt mai dinamici, au un tril mai plăcut, dar trebuie să știi că le place să vorbească și să cânte toată ziua, mai ales masculilor. Femelele sunt mai tăcute și devin vorbărețe numai în compania altor peruși. Sunt jucăuși și inteligenți, se atașează de stăpânul cel mai afectuos din casă și pot fi ușor dresați să imite cuvintele sau să se joace cu anumite jucării. Trăiesc în medie 6 – 8 ani, dar pot depăși această vârstă dacă sunt îngrijiți corect.

Nimfele, papagalii fluierători

50674808 - playing parakeet and cockatiel

Sunt păsări vesele, curioase și se adaptează ușor traiului alături de oameni. Tocmai de aceea, sunt considerate cele mai potrivite pentru începători. Au glasuri melodioase, le place să cânte și mai ales să fluiere, așa că trebuie să te aștepți să fie gălăgie prin casă. Pot trăi în medie 15 ani și sunt mult mai dinamice și mai sănătoase, dacă trăiesc alături de alte nimfe. Le place foarte mult să le acorzi toată atenția ta și sunt curioase cu privire la tot ceea ce faci prin casă.

Agapornis, papagali amorezi

39434553 - agapornis lovebirds

Chiar dacă sunt mici, agapornis au o personalitate puternică. Sunt papagali jucăuși, dinamici, născocesc singuri tot felul de giumbușlucuri și te cuceresc prin inteligența lor. Sunt destul de tăcuți, nu prea le place să cânte, dar sunt mereu în mișcare, ceea ce îi face deosebit de atractivi. Penajul lor este și el deosebit. Există 9 specii de agapornis, fiecare cu fața de altă culoare, și multe varietăți care au apărut prin încrucișări selective. Este indicată să adopți cel puțin doi agapornis, deoarece un singur papagal poate deveni apatic și poate refuza hrana, dacă nu are un companion.

Marele gri african, un papagal deștept

39768629 - african grey parrot psittacus erithacus on the branch isolated on white background with clipping path

Toți papagalii sunt inteligenți și sunt capabili să comunice sub diverse forme cu omul, dar marele gri african este deosebit. Poate învăța zeci de cuvinte, asumându-și în mare parte și sensul lor, poate învăța să numere, să socotească și să facă tot felul de figuri complicate de dresaj. Se plictisește repede, de aceea trebuie să ai mult timp pentru el, să te joci și să îl atragi în diverse activități interesante. Are o viață longevivă și poate depăși 40 de ani, dacă este sănătos și îngrijit corect.

foto: 123rf.com