De cele mai multe ori, frunzele plantelor se usucă în întregime și se desprind de pe tulpină. În câteva zile, este posibil să apară frunze noi, dacă planta este sănătoasă și are capacitatea de a se regenra. Dar când se usucă doar vârfurile frunzelor, afectând întreaga plantă, aceasta este o problemă care ține de umezeala pământului și de atmosfera din casă. O plantă care are vârfurile frunzelor uscate și arse este o plantă bolnavă, care are nevoie de îngrijiri.

Lipsa apei, cea mai răspândită cauză

Verifică în fiecare zi cât de umed este pământul din ghiveci. În momentul în care vârfurile sau marginile frunzelor se usucă, lipsa apei este prima și cea mai importantă cauză. Fie că nu uzi suficient de bine planta, fie că rădăcinile ei sunt prea strivite și înghesuite pentru a mai absorbi bine umezeala din sol, trebuie să iei măsuri.

  • Udă mai des planta, dar moderat, folosind cantități mici de apă, treptat, până când este absorbită de pământul din ghiveci;
  • Pulverizează planta cu apă dedurizată, dacă specia ei permite acest lucru, mai ales dacă este o plantă exotică precum ficusul sau bromeliile;
  • Mută planta într-un ghiveci mai mare și răsfiră rădăcinile cu grijă, să aibă o capacitate mai mare de absorbție;
  • Pune bile de argilă în farfuria ghiveciului și umezește-le periodic.

Rădăcinile sunt bolnave și frunzele suferă

Frunzele bolnave și arse sunt un semn că și rădăcinile ar putea avea probleme. Dacă nu ai mai schimbat pământul de mulți ani, dacă nu l-ai mai săpat și nu ai mai aplicat fertilizatori specifici, este posibil ca rădăcinile să nu mai fie în stare să susțină frunzele. Ele îmbătrânesc și se usucă, ducând încet, încet la moartea plantei. Scoate planta din ghiveci, taie rădăcinile bolnave și încearcă să o replantezi în alt vas, cu pământ fertil și cu soluții speciale pentru înrădăcinare, care ajută la creșterea de rădăcini noi.

foto: 123rf.com