După cum bine ştii, un câine sănătos are nevoie de mâncare sănătoasă, de bună calitate, specifică rasei din care face parte, dar şi vârstei lui. De aceea, e foarte important ca atunci când te hotărăşti să-ţi cumperi un câine, să te informezi cât mai temeinic asupra acestor aspecte.

Ce hrană alegi când crește cățelul – Vârsta potrivită schimbării

Medicii veterinari susţin că trecerea de la mâncarea pentru juniori la cea pentru adulţi se poate face abia atunci când patrupedul, indiferent de rasa din care face parte, atinge 80-90% din greutatea sa de câine adult. Acest lucru se întâmplă, în majoritatea cazurilor, în jurul vârstei de 9 luni.

Ce hrană alegi când crește cățelul – Cum procedezi?

Odată ce căţelul tău a atins vârsta la care dieta trebuie schimbată, e bine să faci trecerea treptat. Astfel, în primele cinci zile, hrăneşte-l cu circa un sfert din hrana pentru câinii adulţi şi trei sferturi din hrana pentru juniori cu care era obişnuit până acum. După cele cinci zile, dă-i jumătate de cantitate de hrană pentru adult combinată cu jumătate din cantitatea de hrană pentru juniori. Acest obicei va mai dura şi el cel puţin trei zile, după care, urmează vreo cinci zile, în care îi poţi da trei sferturi de hrană pentru adulţi combinată cu un sfert de hrană pentru juniori. După aceste zile, „tranziţia” ar trebui să ia sfârşit, cu alte cuvinte, poţi începe să-i dai doar mâncare pentru adulţi.

Ce hrană alegi când crește cățelul – Stabileşte-i mese fixe!

Odată cu trecerea de la alimentaţia pentru juniori, la cea pentru adulţi, e indicat să-i stabileşti patrupedului şi un program fix la care „să ia masa”. În mod normal, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple încă din primele luni de viaţă, însă, dacă nu a avut un astfel de obicei, de acum e obligatoriu, susţin medicii veterinari. Aşadar, hrana trebuie oferită de două ori pe zi, pentru aproxiamtiv 20 de minute. În cazul în care căţelul nu mănâncă în decursul celor 20 de minute, îndepărtează bolul şi aşteaptă până seara pentru a i-l oferi pe următorul. Astfel, câinele va învăţa repede că hrana nu este disponibilă la orice oră şi o va consuma atunci când i se va da. Când vine vorba despre rasele mici, hrana trebuie administrată de trei ori pe zi.

Photo credit: cheriejoyful / Foter / CC BY