Taberele se împart în două. Cei care susțin că animalele ar trebui lăsate așa cum sunt, iar în a doua tabără sunt cei care nu pot rezista vederii unui câine tremurând în ploaie sau ger.

Când au câinii nevoie de haine

Adevărul este pe undeva la mijloc. Câinii au rezistat mii de ani cu blana din dotare.

Blana este haina care îi oferă protecția de care are nevoie. Desigur, nu toți câinii sunt la fel de norocoși în această privință.

Unii se adaptează mai bine mediului, alții au nevoie de o mai mare protecție.

Câinii de talie mare, blănoși – precum un Husky, cu siguranță că nu vor avea nevoie de un dulap de haine la modă.

Cei care sunt obișnuiți cu zăpada și le place să alerge prin ea nu vor accepta o haină. Blana lor este programată genetic să reziste la temperaturi scăzute.

Dacă, în schimb, avem de-a face cu un piticot de Chihuahua sau unul tot de talie mică și nu foarte blănos, atunci este recomandată hăinuța.

Poate fi privită ca pe o soluție de prevenire a îmbolnăvirilor, a răcelilor în anotimpul rece.

Nevoia unui câine de a purta haine depinde de talia acestuia, de rasă, vârstă și personalitate.

Unii dintre aceștia nu vor dori să iasă afară pe timp rece tocmai că le este frig. Nu de puține ori am putut vedea câini tremurând, ba chiar ferindu-și lăbuțele de zăpadă sau gheață.

Ca și în cazul oamenilor, și animalele pot să degere și să moară din cauza frigului.

Când nu acceptă hainele

Nu toți câinii vor accepta alegerile vestimentare ale stăpânului. Pentru ei, haina poate reprezenta un gest dominant din partea proprietarului.

Atunci când nu acceptă haina, nu insistați. Faceți exerciții de dresaj în casă, din timp, pentru ca animalul să se obișnuiască cu ideea.

Ca în cazul dresajului la pisică să accepte lesa sau hamul.

Cu răbdare și repetiții, rezultatul va fi cel dorit de stăpân.

Ce hăinuțe cumpărăm

Piața este plină de tot felul de obiecte vestimentare, care mai de care mai atrăgătoare.

Pentru orice tip de eveniment poți găsi hăinuțe patrupedului tău. De la cele care imită costumul stăpânului până la Moș Crăciun, pulovere, fustițe sau alte bazaconii haioase. Alegerile detind de bugetul tău.

Important este să cumperi materiale de calitate pe care le-ai purta și tu. În fond este vorba tot de un membru al familiei.

Alege haine pe măsura lui. Acestea nu trebuie să-l strângă, să-l incomodeze la mers sau alergat, dar și să poată fi date jos ușor.

Fă-i măsurători în zona gâtului, pieptului și taliei înainte de a da banii pe o hăinuță.

Cumpără haine care se pot spăla și întreține ușor. Munca grea o faci tot tu, până la urmă.

Încercați să alegeți haine, după cum spuneam, lejere, care să nu incomodeze animalul. Evitați pantalonii, jacketele, sacourile, care pot fi mai rigide.

De asemenea, atenție la cele prevăzute cu fermoare, nasturi, butoni, sau altceva care ar putea răni (sufoca) animalul de companie.

Dacă toate sunt bifate pe lista de siguranță, atunci nu vă mai rămâne decât să faceți o plimbare plăcută împreună.

Sursa Foto Flickr