De obicei, animalele de companie năpârlesc mai mult toamna şi primăvara. Dar animalele care îşi petrec cea mai mare a timpului în casă, năpârlesc în mod constant mai tot timpul anului. De aceea, atât pisicile, cât şi câinii, au nevoie de periaj săptămânal sau o dată la două săptămâni, în funcţie de lungimea şi desimea blăniţei. Dar, dacă năpârlesc mai mult decât de obicei, în pofida îngrijirilor tale, poate fi semnul unei probleme de sănătate.

Bolile de piele afectează blana – Alergiile afectează imediat blana animalelor

O blană frumoasă şi lucioasă înseamnă o piele sănătoasă şi un regim alimentar echilibrat şi adecvat. Când blăniţa are de suferit, şi micul tău prieten suferă. Poate avea o alergie la mâncare, dacă ai schimbat-o, sau la produsele cu care îl speli pe el sau cu care îi speli căsuţa şi jucăriile. Animalele încep să se scarpine cu putere, îşi provoacă răni care se pot infecta şi este nevoie de intervenţia unui medic specialist pentru a depista cauza.

Bolile patologice

Dacă nu este vorba de o alergie, pierderea blănii poate fi provocată de boli mai grave care au afectat serios anumite organe interne, precum tiroida. Diagnosticarea lor se face în urma unor analize de sânge sau a unor biopsii. În acest caz, tratamentul este combinat cu anumite suplimente alimentare.

Bolile de piele afectează blana – Paraziţii şi infecţiile

Oricât ai fii de grijulie cu pisica sau câinele tău, acestea se pot îmbolnăvi de la alte animale de diverse boli de piele cauzate de ciuperci. Sau pot lua cu uşurinţă purici şi căpuşe de la animalele fără stăpân. Priveşte cu mare atenţie zonele în care animalul se scarpină cel mai mult şi urmăreşte petele roşii, inflamaţiile sau muşcăturile de insecte.

Ţine minte!!!

La cel mai mic semn că animalul tău de companie îşi pierde blana mai mult decât de obicei şi se scarpină mai des, trebuie să mergi la un cabinet veterinar. Medicul va analiza la microscop fire din blană şi bucăţi din pielea bolnavă şi va face teste de sânge. Bolile de piele presupun, de obicei, tratamente pe bază de antibiotice, antihistaminice sau medicamente împotriva ciupercilor. Ele sunt combinate cu hrană specială, suplimente cu vitamine şi anumite şampoane care reduc senzaţia de mâncărime şi dezinfectează rănile.

sursa foto: 123rf.com

Citește și: Cum îți protejezi câinele de purici