Terapia asistată cu cai presupune folosirea calului în activități ce vin în ajutorul persoanelor cu probleme de sănătate.

Hipoterapia la copii

Acest tip de terapie implică relaționarea copilului cu animalul. Se spune că pentru copiii cu autism, retard mintal, probleme de integrare socială, călăria poate face minuni.

Rezultate bune se obțin și în cazul copiilor cu

–  sindromul Down
–  ADHD
– deficiențe locomotorii sau logopedice
– scleroză în plăci
– hidrocefalie
-tulburări de comportament
depresie
– amputații
– scolioză
– paralizii
– traumatisme cranio-cerebrale
– tulburări de vedere, etc.

Pentru ca un cal să fie parte integrată din procesul de recuperare urmează un antrenament bine pus la punct.

Cu timpul s-a constatat că ei răspund bine la exercițiile învățate de la antrenori, astfel că au devenit un fel profesori pentru cei cu probleme.

În momentul în care copilul este în șa, el face o mișcare tridimensională care se propagă pe coloana vertebrală. Astfel este activat și sistemul nervos central.

Astfel, copilul devine mai atent, poate începe să vorbească, să-și coordoneze mișcările.

Copilul dezvoltă o relație cu animalul – îi vorbește, îl mângâie, îl perie. Relaționează și comunică împreună, lucru ce nu poate fi decât un semn bun al hipoterapiei.

Calul simte călărețul și îi poate împrumuta din stările acestuia. Lucrurile nu scapă de sub control, pentru că antrenorii știu ce anume au de făcut în aceste cazuri.

De aceea contează starea de relaxare și calmitate a persoanei aflate în șa.

Hipoterapia, echitația în sine, ajută la capacitatea de învățare la copii, îi ajută să se controleze mai bine, cum să-și mențină o postură corectă, dar și să aibă încredere în sine.

Hipoterapia sau terapia asistată cu cai înregistrează progrese în cazul pacienților, de la o ședință la alta.

Dacă vrei și tu să practici călăria, uite o listă cu cluburi de echitație din București și împrejurimi!

Hipoterapia la adulți

În general, ca și în cazul copiilor, călăria are efecte benefice și în cazul adulților, cu probleme de sănătate sau nu.

Ajută la dezvoltarea musculaturii spatelui, a abdomenului, coapselor, dar și să ai o postură corectă.

Hipoterapia ajută în tratamentul neurologic și neuromuscular.

Relaționarea cu calul are beneficiul de a alunga stările de stres, anxietate, oboseală acumulate.

Călăria îmbunătățește echilibrul, coordonarea, reduce mișcările anormale, îmbunătățește apetitul și digestia, ajută și la integrarea senzorială stimulând simțul tactil.

De asemenea, terapia cu cai ajută și la creșterea capacității de asumare a responsabilității, a controlului emoțional, la autodisciplină, la încrederea în propria peroană.

Chiar dacă omul este cel care călărește calul, se pare că animalul este cel care influențează în mod direct starea călărețului.

În București și în țară sunt centre specializate unde se poate face hipoterapie. Prețurile sunt decente, iar când vine vorba de sănătatea copilului, parcă nimic nu mai contează.

Hipoterapia poate fi practicată de orice persoană care iubește caii sau care este curioasă să experimenteze un lucru nou în viața sa.

Sursa Foto Flickr

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.