Sunteți despărțiți, dar nu divorțați. Poate mai e speranța împăcării sau anumite avantaje materiale. Ceea ce contează cel mai mult este cum vă simțiți voi și ce vă doriți de la relație.

”Dacă ești mulțumită cu această stare de fapt, te simți fericită și împlinită, puteți continua așa”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. Fiecare cuplu decide ce este mai bine pentru el. Ideal ar fi să găsiți o soluție care să vă mulțumească pe amândoi și să nu aveți ca motivație frica.

Citește și: 10 pași care te ajută să îți revii după divorț

Motivele pentru care nu divorțați

Unii nu divorțează, chiar dacă sunt despărțiți, din cauza anumitor avantaje sau, din contră, a unor probleme financiare. Poate au făcut un credit împreună și nu l-ar putea continua singuri. Poate partajul este prea complicat. Poate soțul are o asigurare medicală foarte bună în privat de care poate beneficia și familia.

Poate cheltuielile de divorț sunt prea mari și nu se justifică având în vedere că niciunul dintre ei nu plănuiește să se recăsătorească. Poate, pur și simplu, nu găsesc timp sau nu vor să parcurgă toate procedurile legale pentru a se separa oficial. Alții se gândesc că este doar o etapă și că se vor împăca. Există oameni care nu suportă ideea că vor fi, oficial, singuri. Alții se tem de reacția negativă a familiei. Motivele care fac un cuplu să rămână în această stare incertă sunt multe. 

Citește și: 10 efecte negative pe care le are un divorț asupra copiilor

Avantaje și dezavantaje

”Sigur, există avantaje și dezavantaje ale faptului că sunteți despărțiți, dar nu divorțați. Avantajele ar putea fi: faptul că vă cunoașteți cu bune și rele, vă puteți ajuta uneori, vă știți și probabil vă tolerați defectele. În plus, nu sunteți total singuri, deși sunteți separați”, observă specialistul.

”Dezavantajele ar fi că sunteți blocați într-o relație fără viitor și poate pierdeți oportunitatea de a întâlni o altă  persoană, cu care să construiți o relație mai bună. Chiar dacă la început ați fi o perioadă singuri, ar fi util să conștientizați ce a mers, ce nu a mers, să vă cunoașteți mai bine pe voi înșivă, să vă savurați singurătatea și să porniți mai înțelepți în noile căutări”, adaugă el.

Posibilă împăcare atunci când sunteți despărțiți, dar nu divorțați

Continuarea sau nu a relației actuale ”depinde foarte mult de ce își dorește fiecare, dacă vor să meargă spre împăcare sau spre despărțire. Dacă simt că nu știu exact ce vor, un ajutor de specialitate, respectiv terapia de cuplu, ar fi binevenită. Util ar fi să își clarifice ce le-a plăcut și încă le pace la celălalt, ce nu le place, ce ar schimba, ce nu ar schimba și ce își doresc de fapt în viitor”, spune psihoterapeutul.

Este bine să vă gândiți și chiar să scrieți ce apreciați încă unul la celălalt, ce nu suportați, ce ar putea celălalt să facă mai bine, ce ai putea tu îmbunătăți în relație. E important și să pui anumite limite, să stabilești ce anume nu vei suporta din partea lui. De asemenea, este bine ca și partenerul să-ți împărtășească ce crede el. După ce discutați și aveți o idee clară despre care pot fi compromisurile pe care le puteți face și ce nu tolerați, veți avea un plan de viitor pe care să-l puteți pune în practică.

Citește și: Cum îi explici copilului ca divorțați

Despărțiți, dar nu divorțați. Cum vă împacați

”Dacă doriți să  vă împăcați, ar fi cazul să faceți amândoi eforturi pentru a vă asculta unul pe celălalt, să înțelegeți ce își dorește fiecare într-o relație. Ar trebui să faceți toate eforturile pentru a-l satisface pe celălalt, să redescoperiți ce v-a atras la început, ce apreciați încă și să vedeți, în aceste condiții, dacă pot exista schimbări în bine în relație.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Dacă veți ajunge la concluzia că nu mai puteți reconstrui relația și doriți să vă despărțiți, cel mai bine ar fi să acționați și să nu mai prelungiți această stare de incertitudine. Nimeni nu poate să spună unui cuplu care este decizia potrivită pentru el, însă cu ajutorul unui psihoterapeut calificat își pot înțelege mai bine valorile, scopurile reale, defectele, calitățile, stilul de viață și pot conștientiza dacă își doresc să încerce să revitalizeze căsnicia sau ar fi benefic pentru ei să se despartă.”

Sursa foto: 123rf.com