Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, subiectul auto-motivării este departe de a fi simplu. Oamenii pot fi motivați de multe lucruri, atât interne, cât și externe. De exemplu, dorința de a obține dragostea cuiva, nevoia de sănătate, de bani, socializare, împlinirea unor principii și valori personale etc. sunt toate prilejuri de auto-motivare. De obicei, motivarea apare ca rezultat al îmbinării mai multor factori.

Citește și: Ce este inteligența corporală și cum ne poate ajuta să prosperăm

Auto-motivarea ne ajută să reușim

“Dacă înțelegem cum și de ce sunt motivați oamenii, îi putem încuraja să fie cât mai buni în viață și la locul de muncă. Cu cât oamenii sunt mai motivați să aibă succes și să își atingă obiectivele stabilite, cu atât mai mult va crește încrederea acestora în propriile abilități.

Abilitatea de a ne declanșa și menține motivația este foarte importantă deoarece ea ne determină să beneficiem de oportunități și să ne arătăm angajamentul față de ceea ce dorim să realizăm. Auto-motivarea este ceea ce ne împinge să ne atingem obiectivele, să ne simțim mai împliniți și să ne îmbunătățim calitatea generală a vieții. Înțelegerea și dezvoltarea auto-motivării ne poate ajuta să preluăm controlul asupra multor aspecte ale vieții noastre”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Neuronii-oglindă te ajută să ai succes

Cum ne auto-motivăm

Auto-motivarea reprezintă unul dintre cele trei domenii ale abilităților personale care fac parte integrantă din conceptul de inteligență emoțională.

Există patru elemente care definesc auto-motivarea:

– dorința personală de a realiza, îmbunătăți sau de a îndeplini anumite standarde;

– angajamentul față de obiectivele personale sau organizaționale;

– inițiativa, definită ca „disponibilitatea de a acționa asupra oportunităților”;

– optimismul, capacitatea de a continua și de a-ți urmări obiectivele în ciuda blocajelor de moment. Acest aspect este strâns legat de reziliență.

Află și cum înveți să fii optimist

Sursa foto: 123rf.com