Fie că ești o persoană care își suprimă emoțiile, se simte copleșită de ele sau nu îi este clar ce simte în anumite momente, este important să îți permiți să te conectezi la acestea. Mulți dintre noi nu știm cum să facem conectarea emoțională și cum devenim prieteni cu emoțiile noastre.

Nu ne-a învățat nimeni să ne conectăm la emoțiile noastre. Nu știm cum să le gestionăm. Totuși, asta nu înseamnă că nu putem învăța cum să le simțim/recunoaștem și să le echilibrăm. Psihologul Laura Maria Cojocaru îți oferă 3 modalități de conectare emoțională.

Oprește-te și observă

Alege un moment în timpul zilei și verifică-te atât mental cât și fizic. Întreabă-te cum te simți. Observi vreo tensiune în corpul tău? Ce gânduri îți apar: pozitive sau negative? Caută să înțelegi ceea ce se întâmplă cu tine în acel moment.

Citește și: Tulburarea de deficit de natură sau lipsa vitaminei N

Conectarea emoțională. Respiră

Pe măsură ce observi senzațiile pe care le experimentezi și identifici sentimentele pe care le poți avea și simți, respiră de câteva ori adânc si controlat. Practică respirația mai lung decât inspirația. Acest tip de respirație activează nervul vag, care ajută la reglarea emoțiilor și a sistemului nostru nervos. Când respiri profund, susții reglarea emoțiilor și reduci intensitatea emoțiilor în acel moment.

Citește și: Cum ocupi timpul liber al copilului. Alternative la internet

Compasiunea de sine

Amintește-ți că ești om și toți oamenii experimentează o serie de emoții. Când ai un răspuns negativ la emoțiile tale, acest lucru se datorează probabil unui lucru pe care l-ai învățat când erai mai tânăr sau chiar copil. Onorează toate emoțiile pe care le trăiești. Aceasta este o modalitate de a te accepta și de a practica auto-compasiunea. Cercetările arată că practicarea auto-compasiunii și auto-calmarea eliberează oxitocină în corpul nostru, ceea ce ne face să ne simțim mai liniștiți și mai conectați cu noi înșine și cu ceilalți.

Conectarea emoțională poate fi dificilă. “Poate părea descurajant să începi să-ți simți emoțiile, mai ales dacă ai fost învățat să faci contrariul. Cu toate acestea, emoțiile necesită să fie simțite, acceptate și exprimate astfel încât să le poți elibera și să mergi mai departe; chiar și cele mai dificile emoții nu durează pentru totdeauna”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Sursa foto: 123rf.com