Mulți părinți care încercau înainte de pandemie să limiteze drastic timpul petrecut în fața ecranelor au această dilemă. Școală online, socializare online, jocuri online… Este foarte greu să ții  copilul departe de ecrane pentru că ”în această perioadă nu ai cum să relaționezi decât pe internet. Vrei, nu vrei, îți lași copilul să folosească tableta și telefonul. E frustrant, dar e necesar”, constată psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Cum să-ți protejezi intimitatea în condiții de carantină

Timpul liber al copilului. Joacă în aer liber

Condițiile mai drastice sau nu de carantină ne limitează foarte mult libertatea de mișcare. Ar fi bine chiar și acum ca micuții să petreacă timp în aer liber. Nu uita că nu există condiții meteo nefavorabile, ci doar haine nepotrivite.

Dacă puteți ieși, iar parcurile din zona voastră sunt deschise, nu ezitați să mergeți. Cu anumite măsuri de protecție, ar trebui să fie bine. Totodată, ieșiți cât de mult posibil, la pădure, la munte etc. Reconectarea cu natura, jocul afară și activitatea fizică e de ajutor nu doar celor mici. Cei dintre noi care nu pot face asta vor încerca să organizeze un mic loc de joacă în curte sau chiar pe balcon. 

Alternative la internet

În ce privește interacțiunea socială, dar și partea emoțională, mulți copii se pot simți izolați, anxioși, plictisiți și nesiguri pe ce se va întâmpla în viitor. De multe ori, refugiul în internet le poate da un sentiment de ușurare. Pot socializa, văd filme care îi distrează, își ocupă timpul și uită de probleme. Totuși, aceasta vine cu anumite efecte secundare: stări de agitație, concentrare mai proastă, iritabilitate și chiar probleme de vedere. Încearcă să nu interzici total folosirea tehnicii ca mijloc de relaxare, dar găsește și alternative atractive pentru cei mici.

Implicarea în treburi casnice

Cele mai multe mame spun că nu au timp să stea cu copiii, pentru că trebuie să gătească, să facă curat etc. Cel mai bine ar fi să-i implici și pe cei mici în ceea ce faci. Nu o impune ca pe o corvoadă, ci ca pe un proiect interesant la care poate lua și el parte. Îl poți implica în alegerea unei rețete noi pe care să o preparați împreună. Poate da cu aspiratorul sau își poate face ordine în dulapul cu jucării. Inspiră-te din Lista Montessori – ce poate face un copil în funcție de vârstă.

Nu fi prea exigentă și nu continua tu, după ce el a făcut deja ceea ce consideră el că e bine. Altfel, îl vei descuraja. Pentru a-l motiva, dă-i o ”sarcină specială” și fă să pară că este ceva cu adevărat important. De exemplu, spune-i să pregătească un sendviș pentru tati sau să facă o felicitare pentru bunica.

Timpul liber al copilului. Cutia cu idei

Timpul liber al copilului poate fi un moment de amuzament pentru întreaga familie. Fiecare membru al familiei ar trebui să scrie pe câte un bilețel colorat câte o idee de joc sau activitate interesantă. Le puneți într-o cutie sau într-un borcan. Stabiliți un timp pe zi (de exemplu de la 18 la 19) când veți trage fiecare câte un bilețel (sau mai multe pe rând) și veți face împreună acele activități.

Citește și: ADHD e o tulburare comportamentală. Sigur are copilul așa ceva?

Materiale creative pentru timpul liber al copilului

Oferă-i jucării creative. Majoritatea copiilor vor petrece destul timp ocupați cu lego, materiale de construit, puzzle-uri și plastilină. Dacă arată că ar fi interesat, pune-i la dispoziție materiale care stimulează imaginația cum ar fi lut, șnururi, nasturi colorați, lipici, sclipici, reviste etc. Pe acestea din urmă le poate decupa și face colaje, după cum își dorește. Chiar și copiii mai mari se pot bucura de jocuri senzoriale, cum ar fi să amestece apă cu anumite materiale: făină, mălai, orez etc. Pentru copiii interesați de știință, diversele experimente amuzante pe care le pot face acasă pot fi o soluție de ocupare a timpului.

Citește și: Regulile sanitare anti-COVID la școală

Socializare în familie

”Timpul liber al copilului nu trebuie să însemne izolare. Este bine să ai un cerc de încredere, niște persoane care se protejează la fel de bine ca familia ta și cu care să îți poți lăsa copilul să interacționeze în mod direct. Poate avea un prieten, cu care să se vadă și cu care să își mai petreacă o parte din timpul liber. Ar fi bine să stai și tu cu copilul și să faceți activități interesante.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonPuteți să alegeți board games (Monopoly, Dixit, Scrable, etc),  să jucați cărți, să faceți zumba, să dansați, să confecționați mici cadouri rpin diverse metode de lucru manual etc. Totul cere timp, creativitate și răbdare. În functie de vârstă, te joci cu el, cauți modalități de a-l învăța despre sentimente și despre gestionarea acestora. Îi alegi lecturi potrivite vârstei și care să îl captiveze. Îi creezi modalități noi de petrecere a timpului liber. Îl ajuți să descopere noi pasiuni (de ex. îi cumperi set de pictură, o chitară etc.).”

Sursa foto: 123rf.com