Apă și oțet, o combinație lipsită de pericole

Nu este recomandat să speli jucăriile din plastic cu detergent, mai ales cele pentru bebeluși sau pentru copii mici. Substanțele toxice pătrund prin fantele jucăriilor, rămân în zgârieturile sau crăpăturile din plastic, iar copiii le înghit când le bagă în gură. Cel mai sigur este să folosești oțetul, și apoi să clătești foarte bine în mai multe rânduri de apă caldă. Este suficient să lași jucăriile o jumătate de oră în apă caldă cu oțet, și apoi să le freci cu un burete moale pentru a scăpa de majoritatea microbilor.

Pune jucăriile în congelator

Altă metodă foarte simplăpentru a le dezinfecta este aceea de a le îngheța. Pune jucăriile de mici dimensiuni în pungi curate, pe care le poți sigila la capăt, și lasă-le în congelator peste noapte. A doua zi, cea mai mare parte a microbilor de la suprafața jucăriilor, dar și din interior, va fi distrusă.

Le poți spăla și la mașină

Chiar dacă sunt din plastic, multe jucării se pot spăla în mașina de rufe. Metoda aceasta este cu atât mai utilă pentru cele de mici dimensiuni, precum mașinuțele sau piesele lego. Adună jucăriile mici într-o față de pernă cu fermoar, închide bine fermoarul, să nu iasă niciuna și pune-le în mașină împreună cu alte haine. Folosește un detergent blând, eventual detergent special pentru bebeluși, și pornește programul cu care ești obișnuită să speli. După ce sunt curățate bine cu apă fierbinte și detergent, jucăriile vor fi mult mai sigure pentru copiii tăi.

sursa foto: 123rf.com