Vechea sărbătoare ținută în cinstea zeița Flora, care aducea primăvara și florile în crânguri, s-a transformat treptat în sărbătoarea creștină a Floriilor. Duminica dinaintea Paștelui a păstrat numeroase tradiții de Florii deosebite, legate de Intrarea Domnului în Ierusalim.

În amintirea acestui episod crucial din viața lui Iisus, românii și mulți alți creștini de pe alte meleaguri duc la biserică flori și ramuri de măslin, ramuri de palmier sau de salcie pentru a fi sfințite după slujba de Florii.

Tradiții de Florii și obiceiuri de pe la noi

Românii iubesc sărbătoarea Floriilor și au numeroase obiceiuri frumoase pe care le respectă în această zi sfântă de duminică. Creștinii duc la biserică ramuri tinere de salcie, știut fiind faptul că salcia este primul copac care înfrunzește primăvara și că ea a fost binecuvântată de Maica Domnului.

Din ramurile de salcie sfințite, românii fac diverse împletituri și coronițe pe care le poartă copiii pe cap sau pe care le agață gospodinele la ferestre și la uși, să le protejeze casa.

Ramurile de salcie din ziua Floriilor sunt magice, ele țin departe necazurile și bolile și le poartă noroc celor care le împletesc. Pe la sate, coronițele sfințite de salcie sunt agățate în pomii fructiferi să rodească mai bine.

Și tot pe la noi există bunul obicei să îți scoți hainele bune în dimineața de Florii, să le primenești la soare și să le porți la biserică. Fetele îndeosebi se îmbrăcau în cele mai frumoase ii și fote pentru a arăta flăcăilor din sat cât de mândre sunt și ce zestre au acasă.

Floriile din Polonia și stâlpii de flori

În țara vecină, creștinii se pregătesc din timp pentru procesiunile de Florii și confecționează stâlpi lungi din lemn împodobiți cu flori din hârtie colorată și dantelă. Unii dintre ei sunt deosebit de înalți, de 10 sau chiar 30 de metri. Pe stradă, sunt purtați de grupuri mai mari de bărbați tineri. În multe orașe au loc adevărat competiții pentru desemnarea celor mai înalți stâlpi decorați de Florii.

Bulgaria, tradiții de Florii ca pe la noi

Obiceiurile din țara vecină din ziua de Florii seamănă foarte mult cu obiceiurile de pe la noi. Creștinii culeg flori și crengi de salcie și merg cu ele la biserică, unde participă la slujbă.

Tinerii gătiți în straie populare de sărbătoare încing hore în sat, iar după amiaza multe familii se adună pentru a lua masa împreună. În Bulgaria, Duminica Floriilor este considerată, pe lângă semnificația ei religioasă, drept sărbătoarea florilor, pajiștilor și pădurilor.

Finlanda, de Florii umblă micile vrăjitoare

În comunitățile creștine din Finlanda, există un obicei mai special în duminica Floriilor, foarte îndrăgit de copii. Pentru ei pare să fie un mini Halloween. Fetițele și băieții se vopsesc pe față și se îmbracă în haine foarte colorate, apoi pleacă pe la vecini cu flori și crenguțe în mâini. Ei cântă pe la uși și dau florile în schimbul dulciurilor.

Letonia și magia ramurilor de salcie  

Duminica Floriilor poartă numele de Duminica Sălciilor în această țară, iar creștinii merg la biserică neapărat cu ramuri de salcie pline de mâțișori. Ramurile de salcie joacă un rol important în această zi. Părinții le cumpără sau le rup din copaci dimineața devreme, apoi își trezesc copiii bătându-i ușor cu aceste crenguțe. Salcia este simbolul renașterii, al tinereții, al primăverii, sănătății și bunăstării. Atingând copiii cu aceste ramuri, părinții îi protejează ca într-un joc magic de rele și de suferință. De-a lungul zilei, și adulții obișnuiesc să se atingă cu ramurile de salcie, după ce se întorc de la slujbele religioase.

Vezi şi locuri de vizitat în Letonia – cele mai interesante destinații de vacanță!

Tradiții din Fillipine cu frunze mari de palmier

Frunze de palmier împletite sub formă de stele si spice

Creștinii din această țară culeg frunze mari de palmier pe care le decorează și le împletesc cât mai ingenios. Frunzele de palmier se taie fâșii, fără să fie desprinse de cotorul lor, și se împletesc în diverse modele. Cu aceste frunze mari, ei participă la procesiunea religioasă din ziua Floriilor.

Spania și hainele noi de duminică

Dincolo de participarea la slujba de Florii cu buchete mari de flori în mâini, spaniolii au un alt obicei frumos la care țin foarte mult și tinerii mai puțin religioși. În ziua de Florii este neaparăt necesar să te îmbraci în haine noi, astfel că spaniolii invadează magazinele cu câteva zile înainte de sărbătoare. Este o rușine să mergi la biserică sau să ieși la procesiune cu haine vechi pe tine. Ba chiar au o vorbă: cine poartă haine vechi, să îi pice mâinile!

Grecia, Primele Paști și Lazarakia

Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt deosebit de importante și în Grecia, țară creștină conservatoare. Aici, Sâmbăta lui Lazăr este considerată Primele Paști, iar copiii umblă din casă în casă și cântă un fel de cântec religios numit Lazarakia. Acest cântec amintește de miracolul învierii lui Lazăr, care prefigura învierea lui Iisus a treia zi după Paști. Copiii colindători primesc din partea femeilor mici prăjiturele ritualice făcute cu miere. Apoi, în Duminica Floriilor, grecii care merg la biserică primesc un mic buchet de flori și ramuri de finic sfințite, pe care le țin la icoane ani în șir fără să se strice.