Românii preferă în continuare numele vechi, simple, melodioase și sonore. Frumusețea lor nu se va pierde niciodată, cu atât mai mult dacă sunt legate de sfinții patroni ai țării și ai familiei.

Conform statisticilor naționale, cele mai populare nume la români pentru fete sunt Maria, Elena, Ioana, Andreea și Alexandra, iar pentru băieți sunt Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuț și Ștefan. De asemenea, mai sunt îndrăgite și folosite Ana, Daria sau Antonia, precum și Mihai, Cristian sau Daniel.

În ultimii ani, Andrei și Maria au fost preferate de părinții români, chiar dacă printre ele se mai strecoară Yanis sau Alessia sau Mario. În mod cert, românii preferă numele tradiționale, chiar dacă influența migrației prin țări străine și influența telenovelelor au fost atât de mari. Numele vechi rămân în continuare iubite de părinți și de bunici.

Cele mai populare nume la români. Ce înseamnă și ce origini au

Maria și Marian, nume cu origini egiptene

Maria este cel mai popular nume românesc pentru fetițe. Variantele lui sunt și ele folosite adesea: Mari, Mariana sau Ana Maria, iar pentru băieți Marian sau Marius. În pofida faptului că este un nume biblic, care înseamnă ”copilul dorit”, acest nume are origini în cultura egipteană veche unde însemna deasemenea ”vlăstarul mult dorit”. 

Numele Maria este asociat azi cu generozitatea, maternitatea, cu sacrificiul și iubirea mamei, el fiind numele Maicii Domnului. Se spune despre fetele care poartă numele Maria că vor fi populare, apreciate, cu un statut social foarte bun, înțelepte și răbdătoare. Varianta masculină, numele Marian înseamnă putere, maturitate, bunătate, ocrotire și înțelepciune. Originea numelui Marian este controversată. El poate proveni de la numele egiptean Mariam/Miriam, dar și de la numele zeului Marte.

Andrei și Andreea, nume care ocrotesc destine

Cel mai folosit nume pentru băieți în ultimii ani este Andrei. Un nume simplu, sonor, puternic, legat atât de sfântul patron al României, cât și de vechiul nume grecesc ”andros” care înseamnă ”masculin, bărbătesc”. Numele Andrei este asociat cu puterea masculină, cu decizia, curajul, acțiunea, energia și determinarea. Este un nume care ocrotește destinul celui care îl poartă și pe vremuri se credea că bărbații cu numele Andrei sunt înzestrați cu o intuiție aparte.

De la numele Andrei, varianta feminină este Andreea, unul dintre cele mai populare nume de fete din România. Acest nume feminin este asociat cu inteligența, determinarea, bunul simț și un simț acut al originalității.

Alexandru și Alexandra, nume pentru caractere puternice

Aceste nume provin de la numele grecesc Alexandros care însemna ”protector al oamenilor, păzitor, lider sau îndrumător”. Este un nume asociat cu o fire determinată, curajoasă, îndrăzneață și temerară. Totodată implică noțiuni precum independența, tăria de caracter, abilitățile de lider, stabilitatea și respectarea promisiunilor date. În vechime, Alexandru era folosit adesea pentru băieții destinați carierei militare.

Varianta feminină, Alexandra, este de asemenea un nume foarte des folosit în România și are mai multe variante frumoase precum Alessandra, Alexa, Alexia, Alessia. Numele Alexandra este asociat adesea cu un caracter puternic, cu o femeie independentă, care știe ce vrea de la viață și care se va orienta în primul rând către o meserie bună sau o carieră sigură. Alexandra mai înseamnă voință, putere interioară, abilități deosebite, capacitate de adaptare.  

Ion și Ioana, nume pentru cinste și responsabilitate

Vechi din moși-strămoși, numele Ion și Ioana sunt cele mai populare nume la români și au cele mai multe variante îndrăgite până în zilele noastre. Ioan, Ionuț, Ionel, Ninel sau Ionela, Ionica, Oana, Jana toate sunt derivate de la Ion, un nume foarte vechi și foarte popular în continuare. Este numele Sfântului Ioan, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos, și este un nume creștin foarte vechi care înseamnă ”binecuvântarea Domnului” sau ”Domnul a avut milă”.

Numele Ion este adesea asociat cu un om înțelept, care ia decizii bune deopotrivă cu inima și cu gândul. Este un nume potrivit pentru o persoană responsabilă, onestă și capabilă să realizeze multe lucruri mari în viață. De asemenea, Ioana este asociată cu cinstea, corectitudinea, cu familia și iubirea de copii, cu responsabilitatea și siguranța căminului. Ioana în vremurile mai vechi însemna și grație, bunătate sau generozitate. Ioana este un nume deosebit de norocos pentru fete și este destinat unei vieți simple și liniștite, în care predomină dragostea și fericirea familiei.