Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină pe care o conţin grâul, orzul şi secară. Ovăzul nu s-ar încadra în aceeaşi categorie, dar, în urma procesului de recoltare şi de prelucrare poate fi contaminat cu urme de gluten. Totuşi, chiar dacă ar trebui evitat de cei cu sensibilitate la gluten, acesta este mai puţin dăunător. 

Alte produse care conţin gluten pot fi drojdia de bere, malţul, aromele naturale, coloranţii, agenţii de îngroşare sau emulgatorii. 

Ce înseamnă produse fără gluten?

Produse fără zahăr, fără gluten vs produse din comerţ este un subiect foarte incitant şi de actualitate! Pentru că reţetele şi ingredientele se schimbă periodic, cei care suferă de intoleranţă la gluten trebuie să verifice periodic etichetele produselor pentru a se asigura că sunt sigure. Există, însă, produse sigure, etichetate ca fiind “fără gluten”, pe care te poţi baza. Acestea sunt din ce în ce mai numeroase, mai diversificate şi mai gustoase şi încep să fie apreciate de tot mai mulţi oameni.  

Hai să vedem cine ar trebui să evite glutenul!

Persoanele care suferă de boala celiacă

Pentru persoanele care suferă de o tulburare autoimună numită boala celiacă, eliminarea glutenului din alimentaţie este esenţială. Boala celiacă afectează 1% din populaţia globului şi constă în incapacitatea organismului de a digera glutenul. 

La aceste persoane, când se consuma gluten, vilozităţile intestinale se inflamează, cauzând absorbţia deficitară a fierului, calciului şi vitaminei D. Lipsa fierului generează anemie şi are efecte negative asupra activităţii mentale şi fizice, în vreme ce deficitul de calciu şi de vitamina D poate pune în pericol sănătatea oaselor, favorizând osteoporoza. Din păcate, singurul tratament eficient pentru boala celiacă este adoptarea pe viaţă a unei alimentaţii fără gluten.

Persoanele care suferă de intoleranţă la gluten

O altă categorie de persoane care suferă în urma consumului alimentelor cu gluten sunt cele care sunt sensibile sau au intoleranţă la această proteină. Chiar dacă nu s-a stabilit încă dacă este sau nu o afecţiune, intoleranţă la gluten are aproape aceleaşi simptome ca şi boala celiacă. 

Astfel, cei care primesc rezultate negative la testul screening al bolii celiace, de obicei se simt mai bine dacă adoptă alimentaţia fără gluten, aceasta ameliorându-le sesizabil simptomele. 

Oricine doreşte ameliorarea problemelor digestive

Sunt multe cazuri în care persoanele optează pentru alimentaţia fără gluten, fără a fi fost diagnosticate cu boala celiacă sau cu intoleranţă la gluten. Aceasta restricţie poate înseamna o provocare, dar are multe beneficii pentru starea generală şi sănătate. Majoritatea se simt mai bine prin eliminarea alimentelor procesate care nu conţin gluten sau îl conţin, dar în cantităţi mici. 

Prin urmare, indiferent de condiţia medicală, adoptarea unei diete fără gluten are beneficii pentru sănătate. 

Beneficiile alimentaţie fără gluten

Am văzut că alimentaţia fără gluten poate fi adoptată de oricine, decizia nefiind condiţionată de starea medicală. Desigur, în cazul celor care suferă de boala celiacă sau intoleranța la gluten, beneficiile sunt şi mai intense, dar ele se regăsesc şi la cei sănătoşi şi pot fi:

  • Ameliorarea problemelor digestive precum diareea, constipaţia sau balonare;
  • Reducerea diverselor inflamaţii şi îmbunătăţirea tranzitului intestinal;
  • Ajută la slăbit şi la menţinerea greutăţii pe termen lung;
  • Creşte nivelul energetic şi acuitatea mentală.

Produse etichetate “fără gluten”

Dacă vrei să fii sigur că ai eliminat complet glutenul din alimentaţia ta, poţi alege să consumi numai produse care sunt etichetate ca fiind “fără gluten”. Acestea conţin mai puţin de 20 de părţi pe milion de gluten şi se încadrează ca fiind sigure, chiar şi pentru cei care suferă de intoleranţă la gluten sau de boala celiacă şi au multe beneficii pentru sănătate.